Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/111

Göteborg skickade hem NMR

Hur länge nazisterna skulle få demonstrera och vilken väg de skulle gå blev till slut ickefrågor. Nazisterna kom till Focus-huset men där var det stopp.

Debatten har rasat i flera veckor på temat om, hur, var och när Nordiska motståndsrörelsen ska få demonstrera. I går parkerade NMR sina bilar utanför Ica Maxi på Mölndalsvägen och gick sedan norrut för att starta demonstrationen.

Startpunkten, enligt det tillstånd som Kammarrätten beslutat om, var på Sten Sturegatan mittemellan de korsande gatorna Engelbrektsgatan och Berzeliigatan.

Stängdes in vid Focus-huset

Men så långt kom de aldrig. NMR och motdemonstranter försökte drabba samman och nazisterna gjorde då, enligt polis, ett nytt försök med en rusning upp mot Svenska mässan. Resultatet blev att NMR stängdes in mellan Lisebergs pendeltågsstation och Focus-huset.

Där blev de sedan kvar under flera timmar och tiden för demonstrationstillståndet, från klockan 12 till 15, började rinna ut.

LÄS MER: Enorm polisinsats under nazistdemonstration

Vägrade lämna platsen

Polisen tillät NMR att köra in en lastbil bland demonstranterna och från bilens flak höll nazisterna sedan några tal. Där meddelade också en företrädare för NMR att de inte tänkte lämna platsen.

Anledningen var att NMR-ledaren Simon Lindberg var en av dem som polisen tidigare gripit. Från lastbilsflaket förklarade NMR:s talesperson att Lindberg var en "politisk fånge" och att de inte avsåg lämna platsen så länge Lindberg satt fängslad. Enligt polisen är han misstänkt för våldsamt upplopp alternativt våld mot tjänsteman.

LÄS MERPolisinsatsen fortsätter - största sedan Göteborgskravallerna

Tumult utbröt

På det följde timmar av väntan där polisen samtalade med NMR om vad som skulle ske härnäst.

– Vår avsikt är att de ska lämna, sa en av polisens befäl på plats till GP.

När NMR sedan bestämde sig för att de gemensamt skulle sjunga försökte vissa av nazisterna, utrustade med sköldar, att mota undan reportrar och fotografer på plats. Då klev polisen emellan och tumult utbröt. Flera av nazisterna blev omhändertagna av polisen.

"De fick hålla sin demonstration där de var"

Till slut gick nazisterna med på att tåga tillbaka till Ica Maxi på Mölndalsvägen. Efter en stunds vandring längs med E6:an, runt Liseberg och sedan längs med Mölndalsån kom de fram till parkeringen. Där väntade också polisens presstalesperson Hans Lippens.

Han var nöjd med polisens insats och menar att rusningen som nazisterna gjorde vid Liseberg låg bakom beslutet att inte låta nazisterna fortsätta upp mot Sten Sturegatan.

– När NMR gjorde en rusning så ställde sig polis i vägen och lyckades stoppa dem. Sedan fick de hålla sin demonstration där de var och även avsluta den där, sa Hans Lippens.

Tusentals manifesterade mot nazism

De stora motdemonstrationer som genomfördes utgick från Heden. Där manifesterade tusentals personer mot nazism och för kärlek och demokrati. Stämningen i går förmiddag var lugn. En av dem som deltog var Ulrika Mossberg, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg.

– Vi demonstrerar för mänskliga rättigheter och mot nazism i dag. Mänskligheten har lärt sig från andra världskriget att nazismen inte är en åsikt, det är slakt av människor. Vi ska stå upp mot antidemokratiska krafter nu, sa hon.

Motdemonstranter tog sig förbi 

Efter att det stod klart att NMR inte verkade kunna följa sin planerade rutt började många motdemonstranter att röra sig bort från Heden och ner mot Korsvägen och Liseberg.

Det tumult som uppstod vid Liseberg gjorde också att motdemonstranterna fick möjlighet att ta sig förbi de uppställda staketen som tidigare hade spärrat av Heden från Sten Sturegatan.

Dramatiska scener

Vid utsidan av Liseberg hördes flera så kallade bangers och smällare från motdemonstranterna. Under en kortare period uppstod dramatiska scener då motdemonstranter gjorde rusningar och kastade föremål och stenar mot poliserna. En av poliserna på plats menade att stenkastarna var relativt få till antalet.

– Vi har upplevt en väldigt god stämning och bra miljö. Jag tror många har haft en bra dag, även om marschen aldrig skedde. Jag tror många har fått utrycka sina känslor, det är några fåtal individer har kastat sten mot polisen, det är en liten skara som uttrycks sig på helt fel sätt, säger polisen Max Olsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.