Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mellan den 1 april och 1 oktober rådde nationellt besöksförbud på landets äldreboenden. Beslutet som Göteborgs stad nu har fattat är inte ett förbud, men kommunens uppmaning är samtidigt: ”Besök inte äldreboenden”. Bild: Stefan Berg
Mellan den 1 april och 1 oktober rådde nationellt besöksförbud på landets äldreboenden. Beslutet som Göteborgs stad nu har fattat är inte ett förbud, men kommunens uppmaning är samtidigt: ”Besök inte äldreboenden”. Bild: Stefan Berg

Göteborg skärper råden för besök på äldreboenden

Från och med i dag gäller hårdare restriktioner vid besök på äldreboenden inom Göteborgs stad. Det handlar inte om ett regelrätt förbud, utan om att besök ”bör undvikas”.
– Besök inte äldreboendena, uppmanar Babbs Edberg, samordnare för äldreomsorgens insatser mot det nya coronaviruset.

Beslutet om att skärpa råden har tagits av Göteborgs stad i samråd med smittskyddet i Västra Götaland och Folkhälsomyndigheten.

Undantag kan göras av enhetscheferna vid de olika boendena för till exempel besök av en anhörig i livets slutskede.

I takt med att smittan ökat kraftigt i hela regionen de senaste veckorna har smittan också tagit sig in på äldreboendena igen.

Den senaste månaden har 35 boenden i regionen fått in smitta, enligt Västra Götalandsregionen. Förra veckan rapporterades 45 nya fall bland äldre på SÄBO. Göteborg är inte förskonat.

– Åtta äldreboenden har någon enhet med smitta och totalt sett är det 12 personer som bor på äldreboenden som har smitta. Det är ju fortfarande, tack och lov, låga nivåer, men det är ju bekymmersamt när smittspridningen ökar så snabbt i samhället, för det påverkar våra verksamheter, säger Babbs Edberg, som från årsskiftet tillträder som chef för kommunens nya äldreförvaltning.

LÄS MER: Tegnell om besöksförbuden på äldreboenden: ”Tveksamma”

Smittskyddsläkaren: ”Svår fråga på många sätt”

Frågan om besök på äldreboenden har varit en omdebatterad fråga. Mellan 1 april och 1 oktober beslutade regeringen om ett nationellt besöksförbud på äldreboenden.

– Det nationella besöksförbudet på landets äldreboenden har för många äldre, och deras anhöriga, varit en av de kanske svåraste begränsningarna under pandemin. Därför var det ett tufft beslut att fatta. Samtidigt var det rätt att införa förbudet, berättade socialminister Lena Hallengren i samband med att förbudet hävdes.

När GP under torsdagen frågade chefen för smittskyddet i Västra Götaland, Thomas Wahlberg, om han anser att det bör återinföras ett besöksförbud svarade han:

– Det är en väldigt svår fråga som är svår på många sätt. Det är ju de boendes hem och det är en väldigt stor inskränkning att säga att du inte ska få lov att få några besök, man inte kan förbjuda det. Däremot kan man avråda. Jag tycker att man ska säga att det nu är väldigt viktigt att de som gör ett besök på ett äldreboende verkligen tänker igenom om de måste göra det besöket nu eller om det kan vänta.

Babbs Edberg har sedan i våras samordnat äldreomsorgens insatser mot coronaviruset. Från årsskiftet blir hon ny chef för Förvaltningen för äldre samt vård- och omsorg, med 8000 medarbetare. Bild: Mia Höglund
Babbs Edberg har sedan i våras samordnat äldreomsorgens insatser mot coronaviruset. Från årsskiftet blir hon ny chef för Förvaltningen för äldre samt vård- och omsorg, med 8000 medarbetare. Bild: Mia Höglund

Hjälp oss dämpa smittspridningen

De skärpta rutinerna för besök på äldreboenden gäller från den 13 november fram till den 30 november. Göteborgs stad meddelar att beslutet under denna tid kan komma att omprövas och att det kan komma att förlängas efter den 30 november.

Babbs Edberg, vill förtydliga att det inte handlar om ett ”besöksstopp”.

– I ett beslut som kommunstyrelsen tog i onsdags gav man stadsledningskontoret i uppdrag att möjliggöra ett besökstopp. Det uppdraget har vi tillsammans med smittskydd jobbat vidare med och landat i förstärkta besöksrestriktionerna, säger hon.

Vad är egentligen skillnaden från tidigare, då avrådde ni inte besök?

– Nej, precis. Nu vill vi vara ännu tydligare. Besök inte äldreboendena, utan hjälp oss att dämpa den smittspridning som vi nu har fram till den 30 november.

Hur ska ni göra för att de boende ska klara av det här så bra som möjligt ?

– Vi får ju fortsätta som vi gjorde i våras. Att underlätta och möjliggöra digitala kontakter, att man får prata med varandra i telefon eller videosamtal. Hjälps vi åt kanske situationen ser annorlunda ut efter den här mer begränsade tiden än vad som var i våras, det blev ju en väldigt lång period, säger Babbs Edberg.

Hur ser ni på det här framåt julen?

– Då hoppas jag att vi har en betydligt dämpad smittspridning så att vi kanske i mindre former och sällskap kan få fira en fin jul. Hjälps alla åt och tar ansvar så kan det faktiskt se bättre ut då.

LÄS MER: Göteborg vill återinföra besöksstopp på äldreboenden

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.