Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Göteborg skär ner på dygnet runt-förskola

Göteborgs stad kommer att skära ned på antalet dygnet runt-förskolor – något som fått många föräldrar att se rött.
Men förskoleförvaltningen anser att ändringen kommer att höja kvalitén.
– Jag har full respekt för att varje vårdnadshavare och förälder ser sitt behov, säger förskoledirektör Elisabet Nord.

I årets budget för Göteborgs stad finns uppdraget inskrivet att förskoleförvaltningen ska omorganisera stadens sju förskolor med verksamhet dygnet runt.

– Det är ett politiskt uppdrag med målet att det ska bli fyra förskolor och de ska täcka behovet som finns, säger förskoledirektör Elisabet Nord.

Den planerade ändringen har väckt ont blod hos många föräldrar, som under den gångna veckan hört av sig till GP.

– Det kommer som en chock för oss allihop, säger Cie Rosenqvist, som arrangerar ett upprop mot ändringen.

LÄS MER: Nu får föräldrarna betala extra – trots att förskolan har stängt

"Fruktansvärda konsekvenser"

Enligt henne drabbar förändringen framförallt de föräldrar som har arbetstider utöver det normala, till exempelvis vårdpersonal, brandmän och poliser.

– Det här får fruktansvärda konsekvenser för oss, säger säger Cie Rosenqvist.

– De personer som arbetar obekväma tider är oftast samma människor som får samhället att gå runt. Det här riskerar inte bara att drabba föräldrarna, utan samhället i stort.

Hon själv är ensamstående och arbetar som specialistsjuksköterska på larmcentral.

– Det är jobb på alla dygnets timmar, säger hon.

I december flyttade hon till Björkekärr på grund av att hon ville bo nära Prästgårdsängens förskola, som har öppet dygnet runt.

– Tidigare har jag varit en situation där jag pendlat i två timmar till förskolan, vilket fullkomligt tog knäcken på mig och mitt barn.

Vecka 28 slår förskolan, som är den enda dygnet runt-verksamheten i centrala Göteborg, igen dörrarna för renovering. Efter renoveringen kommer förskolan inte att fortsätta verksamheten under dygnets alla timmar.

Visserligen ska dygnet runt-verksamheten på sikt ersättas i området, men förskoleförvaltningen vet i dagsläget inte när det blir av.

LÄS MER: Fel information gavs till föräldrar om förskoleavgift

Påfrestande situation

Cie Rosenqvist ställer sig frågande till om förändringen kan bli till det bättre, som skulle kunna innebära att barn tvingas gå upp på småtimmarna för att resa till förskolan.

– Inom min bransch finns det inte några arbeten på vanliga tider. Det som händer är att jag behöver skola om mig, och det hinner jag ju inte innan vecka 27, eller så får jag sluta jobba. Det säger ju sig självt att det inte går.

De två förskolor som stänger permanent är Klockarevägens förskola samt en av förskolorna på Prästvägen eller Sommarvädersgatan, som ligger nära varandra.

– Vi ser att det är ganska låg nyttjandegrad på de sex förskolorna. Det är ungefär 110 inskrivna, men på varje förskola är det ungefär två till sex barn som sover varje natt. Många nätter är det inga barn som sover, säger förskoledirektör Elisabet Nord.

Elisabet Nord, förskoledirektör i Göteborg, menar att ändringen kommer att höja kvalitén. Bild: Maria Gredeskog
Elisabet Nord, förskoledirektör i Göteborg, menar att ändringen kommer att höja kvalitén. Bild: Maria Gredeskog

Hon tillägger att hälften av de 110 barnen dessutom är skolbarn. Enligt förvaltningen ska ändringen inte innebära några större konsekvenser, snarare har den fördelar.

– Vi har sett att vi både kan höja kvalitén på de verksamheter som blir kvar och samla resurser på samma ställen.

– Det blir dessutom bättre för barnen. Finns det ett barn på en förskola och ett barn på en annan är det bättre att de får vara tillsammans, säger Elisabet Nord.

Du ser inte att det kan riskera att bli tungt för de som har yrken med obekväma arbetstider?

– Alla förändringar är jobbiga, men när vi har fått allt på plats så kommer detta att bli en kvalitetshöjning av dygnet runt-förskolan. Jag har full respekt för att varje vårdnadshavare och förälder ser till sitt behov, men jag måste se till helheten.

LÄS MER: Efter alliansens stålbad – Göteborg gör miljardvinst

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.