I flera kommuner i regionen är gurgeltestningen i full gång – men i Göteborg har det dröjt.
I flera kommuner i regionen är gurgeltestningen i full gång – men i Göteborg har det dröjt. Bild: Jonas Ekströmer/TT/VGR

Göteborg sent ute med gurgeltester i skolorna

Gurgeltester är nu verklighet i de allra flesta grundskolor i regionen – men för Göteborgs stad har logistiken kring dem orsakat en fördröjning jämfört med flera andra kommuner. Först under onsdagen skickades de nya testerna ut till flera av stadens skolor.

ANNONS
|

I pandemitider är skolstart och semesterslut lika med ökad smittspridning. Men i år kan det också innebära att gurgla och spotta i ett provrör – i alla fall för elever i Västra Götalandsregionens grundskolor.

Den nya provtagningsmetoden har tagits fram för att förenkla testningen och minimera obehaget för barn och unga. Tanken är också att gurgeltesten ska underlätta smittspårningen i klasserna.

Så fungerar gurgeltesterna – steg för steg

1. Gurgla koksaltlösningen i tre gånger fem sekunder.

2. Spotta ut vätskan i provröret med hjälp av den medföljande tratten.

3. Förslut röret och lämna det på den aktuella vårdcentral som skolan har kommunicerat ut.

4. Röret skickas på analys.

Källa: VGR

LÄS MER:Gurgling ska spåra covid-19 i skolor

Kommunens ansvar

Under förra och förrförra veckan delades testerna ut till kommunerna, och tre veckor in på det nya skolåret används gurgeltestet redan flitigt på flera av regionens skolor.

Men i Göteborgs stad har den nya formen av provtagning ännu inte kommit igång.

ANNONS
Per Sikora, provtagningssamordnare för VGR.
Per Sikora, provtagningssamordnare för VGR. Bild: Catharina Fyrberg

– Det är kommunerna som sköter den sista logistiken, och nu ligger ett stort ansvar på dem att komma igång med det här så snabbt som möjligt. Vi vet att vissa kommuner har startat och är igång väldigt bra, men det är olyckligt att några kommuner kanske inte har kommit i gång i den takt vi hade hoppats på, säger Per Sikora, provtagningssamordnare i Västra Götalandsregionen.

Under förra veckan gjordes sammanlagt 460 gurgeltester i regionen. Och i måndags utfördes 600 tester – på en dag. På tisdagen var skolorna uppe i 100 tester redan innan lunch.

LÄS MER:Så ska skolorna tackla coronautbrott i höst

LÄS MER:Professor: Låt även 12-åringar få coronavaccin

Smittan ökar bland barn och unga

Att inga av dessa gjordes i Göteborg kan ha flera förklaringar. Nils Kaiser, covidsamordnare på grundskoleförvaltningen i Göteborg, menar att det dels handlar om storleken på kommunen, dels om logistiken kring vårdcentraler knutna till skolorna.

– Vi kommer framför allt påbörja leveransen under onsdagen, både till fristående och kommunala skolor. Vi har närmre 60 000 elever på stadens grundskolor, och omkring 200 skolenheter. Det är en väldigt stor logistisk sak att få till i Göteborg, till skillnad från de små kommunerna som finns i regionen, säger han.

– Sedan ska varje skolenhet ska ha en vårdcentral knuten till sig, och det har också dröjt i Göteborg. Det är inget som grundskoleförvaltningen har att göra med, utan det är regionens ansvar.

ANNONS

Färska siffror visar samtidigt att coronafallen nu ökar kraftigt bland barn och unga i skolåldern.

”Få stopp på den tidigare”

Under måndagen fick alla grundskolor och grundsärskolor i staden ett informationsbrev om att testkit kommer att göras tillgängliga för beställning på onsdagen – ett besked som togs emot med glädje på flera håll.

– Det har varit några vårdnadshavare som har frågat efter det tidigare, men då har vi inte vetat så mycket, säger Ylva Holmén, rektor på Fjällskolan i Göteborg.

– Jag hoppas och tror att man kommer kunna hitta fler elever som bär på smittan med gurgeltestet, och därmed få stopp på den tidigare.

Ylva Holmén är rektor för F-6 på Fjällskolan i Masthugget.
Ylva Holmén är rektor för F-6 på Fjällskolan i Masthugget. Bild: Privat

Hon berättar att svårigheten främst har varit att faktiskt veta om en elev är smittad eller inte, eftersom många barn inte får symtom.

– Det är fortfarande väldigt tidigt på terminen, men vi har haft något enstaka positivt fall bland eleverna hittills, säger Ylva Holmén.

Tillfälligt längre svarstider för PCR-tester

Samtidigt som sjösättandet av gurgeltesterna dröjer en bit in på terminen är regionens svarstider för PCR-tester längre än normalt, bland annat på grund av ett kraftigt ökat tryck på testerna. Det är något som har krånglat till det ytterligare för föräldrar med barn i grundskoleålder.

Enligt regionens provtagningssamordnare Per Sikora är orsaken bakom de långa svarstiderna att man sett en ”extrem ökning på väldigt kort tid” i antalet provtagningar.

”Det är klart att det är olyckligt att det sammanfaller med att gurgeltesterna ännu inte har kommit igång på vissa håll” säger han.

"Enklare och snabbare”

David Alm är rektor på Klarebergsskolan, där man under förra veckan fick skicka hem två högstadieklasser på grund av smitta bland eleverna. Trots att skolan inte har haft några positiva fall sedan dess ser han fram emot att kunna använda den nya testmetoden.

– Det känns bra att det går framåt. Själva testningen verkar både vara enklare och ge snabbare svar, säger han.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS