Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Göteborg satsar på boenden för hemlösa

Vintern och kylan närmar sig, och med den allt större hälsorisker för hemlösa personer utan tak över huvudet. Under hösten kommer kyrkorna att hålla nattöppet, och kommunen hoppas under nästa år kunna ge bostäder till fler hemlösa.

Göteborgs Stad fortsätter sitt projekt som startade 2013 och som handlar om att ge bostäder till hemlösa med svår problematik såsom psykisk ohälsa eller missbruksproblem.

– Först och främst är boendena till personer som har svårt att fastna i systemet. Genom de bostäder vi kan förmedla jobbar vi utefter genom att ge dem det stödet de själva vill ha. I dag har vi runt hundra boenden i satsningen som heter "Bostad först", säger Malin Östling, verksamhetschef på Social resursförvaltning i Göteborg. 

Projektet Bostad först bygger på forskning om att personen själv får bestämma vilken hjälp den vill ha.

– De måste naturligtvis följa hyreslagen och vi gör hembesök, men vi jobbar med att göra det så attraktivt som möjligt för dem att få hjälp av oss, så att de vill ta emot hjälpen, säger Malin Östling.

Får hyra i andrahand av kommunen

Enligt Erik Gedeck, avdelningschef på fastighetskontoret på Göteborgs stad, så hoppas de kunna erbjuda fler lägenheter inom den närmsta tiden.

– Vi har en hemlöshetsplan som sträcker sig fram till 2018 och vi hoppas på kunna erbjuda 50 personer en bostad innan årsslutet och ännu fler nästa år, säger Erik Gedeck.

I satsningen får personer hyra en lägenhet i andrahand av kommunen, och följer personen hyreslagen och sköter sitt boende så kan personen ta över kontraktet efter 18 månader. 

– Vi har även avtal med Stadsmissionen och Räddningsmissionen som är med och ger stöd till personerna i projektet. När det gäller lägenheterna så har vi ett samarbete med allmännyttan men även Stena lämnar några lägenheter, säger Erik Gedeck.

Nattöppna kyrkor

Som tidigare år kommer det även att finnas lokaler som kommer att vara öppna under vintern där människor utan eget tak över huvudet kan söka skydd.

– Vi kommer troligen att ha nattöppna kyrkor som kommunen är med och finansierar för att människor inte ska fara mer illa än de redan gör. Men vi är inte helt klara med de exakta formerna inför hösten och vintern ännu. Här kan vi i samarbete med idéburen sektor även hjälpa EU-medborgare och papperslösa som annars kan vara svåra att kunna ge hjälp till, säger Malin Östling.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.