Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Översvämning vid Tysklandsterminalen den 10 december.

Göteborg saknar plan för översvämningar

Göteborg pekas ut som ett av 18 områden i Sverige med betydande risk för översvämning. Men trots flera allvarliga översvämningar och vattennivåer nära rekordnivåer så saknar staden en beredskapsplan.

- Det finns ingen plan, men eftersom Göteborg och även Lidköping finns med på listan så är det nu vårt ansvar att ta fram hotkartor och en handlingsplan, säger Lennart Olofsson som är säkerhetsdirektör på länsstyrelsen.

Myndigheter för samhällsskydd och beredskap, MSB, har kartlagt var i Sverige risken för översvämningar är störst och var dessa får störst konsekvenser.

Göteborg är särskilt utsatt och enligt MSB skulle omkring 3 000 boende i Göteborg hamna under vatten vid en större översvämning. Inom området arbetar dessutom 21 047 personer enligt kartläggningen.

Nu har länsstyrelsen ansvaret att ta fram riskkartor och en riskhanteringsplan för Göteborg och Lidköping. Hot- och riskkartorna ska vara klara den 22 december 2013 och riskhanteringsplanerna 2015.

- Göteborgs stad ligger långt fram i det här arbetet så jag tror att delar av en sådan plan redan finns. Men det är bra att vi får en gemensam plan som kan ligga till grund för framtida beslut, säger Lennart Olofsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.