Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg rustar för ny flyktingström

Jämfört med i höstas har Sverige tagit emot ovanligt få asylsökande under de senaste veckorna. Men Migrationsverket förutspår att en ny flyktingström kan komma i vår. Och Göteborgs stad är förberedd.

I november 2015 noterade Migrationsverket ett nytt rekord i antal asylsökningar. I vecka 46, i början av månaden, kom över 10 000 asylsökande till Sverige. Detta följdes av flera veckor då antalet låg över 9 000 i veckan.

Men i slutet av november presenterade Stefan Löfvens regering nya åtstramningar av den svenska asyl- och flyktingpolitiken, och detta ser ut att ha haft en stor effekt. Sedan dess har antalet sjunkit successivt, och i förra veckan var det lägre än på länge. 577 asylsökande kom till Sverige under vecka åtta 2016, och det är den lägsta veckonoteringen sedan sommaren 2013.

"Det är flera faktorer som påverkar att det kommer färre asylsökande till Sverige nu. Id- och gränskontrollerna har en viss effekt, men det är också EU:s samarbete med Turkiet som påverkar" skriver Johanna Måhlén, presskommunikatör på Migrationsverket, till GP.

Men nu kan en ny flyktingström vara på väg. Migrationsverkets prognos för 2016 visar tre tänkbara alternativ som alla visar en ökning av antalet asylsökande med start till våren. Enligt ett av alternativen kan siffrorna stiga så mycket som till drygt 4000 asylsökande i veckan.

Och blir det en ny flyktingström mot Sverige så är Göteborgs stad väl förberedda. Det säger Lisbeth Nilsson som är avdelningschef på stadsledningskontoret. Under hösten fick staden göra extra insatser i hamnen och på centralstationen, samtidigt som rekordmånga ensamkommande flyktingbarn togs emot, vilket har gett värdefull erfarenhet:

- Ökningarna under vår och sommar följer ett tydligt mönster från de senaste åren, och med den nya erfarenheten tror jag att vi har förutsättningar att växla upp, säger Lisbeth Nilsson.

- Med stora ansträngningar och hårt arbete klarade vi det faktiskt ganska bra i höstas. Många delar av organisationen mobiliserade på ett fantastiskt sätt.

Därmed inte sagt att himlen är fri från orosmoln. Att erbjuda skolgång till barnen är en nyckelfråga, och boendesituationen beskriver hon som mycket besvärlig. Dessutom är den egna bemanningen ett problem, och då främst bristen på lärare och socialsekreterare.

- De vill ju alla ha. Så vi jobbar mycket om att rekrytera personer och få de som är här att stanna kvar, säger Lisbeth Nilsson.

Göteborgs stads preliminära prognos för 2016 är att ta emot cirka 3500 nyanlända med uppehållstillstånd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.