Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snöröjningen efter onsdagens snöfall var ett välkommet stresstest för snöröjarna. Arkiv. Bild: Stefan Berg
Snöröjningen efter onsdagens snöfall var ett välkommet stresstest för snöröjarna. Arkiv. Bild: Stefan Berg

Göteborg räknar med färre snöröjningar

Onsdagens snöfall var det första på mycket länge i stora delar av Göteborg. Förra året planerade staden för tolv utryckningar men snöröjarna behövdes bara två gånger. Nu har rekordvärmen fått kommunen att tänka om.

Årets första snöfall blev ett lagom stresstest för Göteborgs snöröjare. Vid lunchtid på torsdagen var merparten av huvudgatorna och cykelbanorna klara och under eftermiddagen avklarades även lokalgatorna.

– Det har gått väldigt bra. Det var precis lagom mängd snö för att stresstesta vår organisation och våra entreprenörer, säger Håkan Johansson, planeringsledare på Göteborgs trafikkontor och ansvarig för stadens snöröjning.

Under 2020 fick snöröjarna knappt någon träning alls. På hela året ryckte de bara ut två gånger. Den andra gången bara runt Askim som fick lite snö i mellandagarna.

LÄS MER: Här finns Göteborgs bästa pulkabackar

Räknade med tolv snöröjningar

Vinterbudgeten för 2020 låg på 78 miljoner och var beräknad på ett normalår där det brukar krävas mellan åtta och tolv snöröjningsutryckningar.

Kostnaderna för året är ännu inte sammanställda men det står klart att det finns pengar över.

– Vi har haft en del halkbekämpningar, men inte alls i den omfattningen som vi har en mer normal vinter. Och även om vi omfördelat en del pengar så kan jag säga att vi inte förbrukat hela vår vinterbudget, säger Håkan Johansson.

LÄS MER: Snön kan ligga kvar hela nästa vecka

I år har man istället för åtta till tolv snöröjningsutryckningar räknat med åtta till tio utryckningar. Men budgeten har ändå inte sänkts utan ligger kvar på 78 miljoner kronor.

– Vi räknar med färre snöfall men har fått betydligt större ytor att röja, mer cykelbanor och nya områden som exploaterats, så det blir ett nollsummespel, säger Håkan Johansson.

LÄS MER: Medeltemperaturen aldrig så hög som i år

Rekordvarmt år

År 2020 var rekordvarmt men Håkan Johansson har märkt en förändring även tidigare år.

– Vintern har förflyttat sig. Tidigare hade vi alltid några snöfall i november och december, men de senaste åren har vintern senarelagts så det har blivit mer vanligt att det första snöfallet kommer i januari.

Innebär det att ni har planer på att minska snöröjningsbudgeten?

– Nej, det är inget som är aktuellt i dagsläget. Det vågar man inte för då står man där den dagen det kommer en jättevinter.

För bara två år sedan höjdes vinterbudgeten från 68 till 78 miljoner kronor för att den inte räckte till.

– Går man tillbaka till vintern 2010-2011 så var det minusgrader från november till april. Händer det igen så räcker inte budgeten på långa vägar, säger Håkan Johansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.