Kranbilen från Park- och naturförvaltningen i Göteborg, med sten på flaket, fotograferad vid villan i Alingsås.
Kranbilen från Park- och naturförvaltningen i Göteborg, med sten på flaket, fotograferad vid villan i Alingsås.

Göteborg polisanmäler missbruk av arbetsfordon

ANNONS
|

- Det har kommit fram ny information under dagen som gör att vi beslutat att göra en polisanmälan, säger Linda Nygren, direktör park- och naturförvaltningen i ett pressmeddelande på onsdagskvällen.

I samtal med GP villLinda Nygren förtydliga sig.

- Vi har fått fler och starkare indikatorer och efter det ville vi gå vidare, säger hon.

Innebär det att ni nu har en misstanke om vem det är som använt er bil?

-Nej, det finns inga misstankar mot någon person i nuläget. Men det finns väldigt många hos oss som mår dåligt just nu, det är ingen bra stämning bland personalen. Därför är det viktigt nu att polisen i en förundersökning kan utreda saken och dra i alla trådar, säger Linda Nygren.

ANNONS

Det är dock oklart om stenen som satts vid villan i Älingsås faktiskt är hämtad från Göteborgs kommuns lager på Ringön och Marieholm, där begagnad och överbliven gatsten förvaras.

Oavsett vilket meddelar park- och naturförvaltningen nu att stenleveranserna ska kontrolleras i jakt på avvikelser.

Förvaltningen kommer även att intensifiera arbetet – som startade efter GP:s rapportering – med att skärpa sina rutiner och förankra dem i organisationen.

Det pågår ett arbete med att träffa alla berörda för att få klarhet i vad som har hänt.

- Det stora och viktiga är att vi intensifierar arbetet med förvaltningens ledstjärnor som sattes i gång för ett par år sedan. De behöver ständigt återerövras, för att ha en kontinuerlig dialog för hur vi hanterar situationer, säger Linda Nygren till GP.

De fordon som varit i Alingsås saknar gps och körjournaler, men alla nya bilar kommer att förses med sådan utrustning för att lättare kunna spåras.

- Vi inför Isa-system i alla våra nya bilar, det är något som är bestämt sedan tidigare. Men det vi ska diskutera tillsammans med facket och förvaltningsledningen är om vi ska komplettera de körjournaler, som vi redan har sagt att vi ska ha, med lite mer detaljerade journaler, säger Linda Nygren.

ANNONS

Hon fortsätter:

-Sedan har vi också en diskussion om vi på ett eller annat sätt kan konkretisera våra anvisningar om hur man använder förvaltningens bilar. Å andra sidan vet alla att det är förvaltningens bilar och att det är när man har beredskap som man får ha med dem hem.

GP har tidigare berättat att det finns personliga kopplingar mellan en av förvaltningens anställda, som har tillgång till fordonen som synts i Alingsås, och det par som äger villan.

Park- och naturförvaltningen vet inte vem eller vilka anställda som varit i Alingsås.

- Vi har bara en allmän bild av detta. Var det hände och när har vi ingen kunskap om, säger Linda Nygren.

Läs också:Stenen vid villan är samma som i Göteborg

Läs också:Efter GP:s avslöjande: Kommunen vill spåra bilar

Läs också:GP avslöjar: Sten sattes vid miljonvilla

ANNONS