Göteborg nu och då: Nostalgi från Arkaden

ANNONS
|

Dagens nu-och-då-bild visar Arkaden vid Östra Hamngatan. Den äldre bilden togs 1972, kort tid innan husen på bilden jämnades med marken.

I nutid ställde GP-fotografen Ulf Börjesson på samma plats och tog ett kort på Arkaden så som vi känner den idag.

Det finns en del märkligt att berätta om just detta kvarter. 1897 köptes det i sin helhet av AB Göteborgs Arkader för att rivas - här skulle byggas nya butiker. Det skulle bli "ett av de vackraste affärspalatsen i Skandinavien", två byggnader med tinnar och torn som förbands av en inglasad arkad.

För att nå det målet krävdes en kontroversiell rivning av det så kallade Denninghoffska huset i korsningen Östra Hamngatan - Drottninggatan. Det var en pampig byggnad som hade uppförts bara 16 år tidigare och ansågs vara ett av Göteborgs vackraste hus.

ANNONS

Nu fick det ge plats åt det nya projektet.

En privatägd gata, Arkaden, drogs diagonalt tvärs genom kvarteret. På ena sidan byggdes ett lite udda hus med tinnar och torn. Tanken var att det så småningom skulle följas av motsvarande byggnad på andra sidan och att de två delarna skulle förbindas genom en glastäckt arkad. Men någonstans på vägen tog pengarna slut och projektet avstannade.

Arkaden fick ändå en plats i många göteborgares hjärtan. Här låg två av stans första biografer, bland dem den allra första fasta biografen i landet: Alhambra (invigd 1902). Julskyltningen var alltid sevärd och här fanns Waideles musikaffär, Brobergs tobaksaffär, Bohus Stickning och en rad andra butiker. Om detta har andra skrivit och berättat se läs- och länktipsen längst ner i den här artikeln.

I slutet av 60-talet köpte försäkringsbolaget Allmänna Brand både Arkaden-byggnaden och den privatägda gatan. 3 juli 1972 påbörjades rivningen och 1974 invigdes den nya Arkaden, också den full av butiker men inte läängre så originell.

2002 renoverades gallerian - i dag finns här 25 butiker på två plan med fokus på mode, design och inredning.

Här kan du läsa mer:

Om Arkaden som aldrig blev arkad hittar du mer på vartgoteborg.se

ANNONS

alltidgot.com finns en artikel med kort kuriosa om Arkaden.

Wikipedia har både historia och länktips och en fin bild som du hittar här.

Och slutligen: Vill du frossa i bildnostalgi finns massor av gamla vykort på goteborgsvykort.se

ANNONS