Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Göteborg miljonsatsar på EuroPride

Ett vanligt år satsar Göteborgs stad drygt 1,3 miljoner kronor på West Pride. Nästa år multipliceras den siffran till minst sju miljoner kronor. Syftet är att locka hundratusentals besök till EuroPride som 2018. – EuroPride är Europas största HBTQ-arrangemang! Jag är helt övertygad om att vi kommer att uppleva den största pridefestivalen någonsin i Göteborgs historia, säger Mariya Voyvodova (S), kommunalråd och ordförande i Göteborgs hbtq-råd.

Just nu samlas ett 90-tal delegater från olika delar av Europa på European Pride Organisers Associations årsmöte som hålls på Clarion Hotel Post i Göteborg. Nästa år kommer den europeiska hbtq-megafesten för första gången delas upp på två städer under mottot "Two cities, one country – for a united Europe open to the world!" 

LÄS OCKSÅ: West Pride blir internationell festival 2018

– Festivalerna i Göteborg och Stockholm skiljer sig väldigt mycket och kommer komplettera varann så besökarna har en bred valmöjlighet utifrån det man själva önskar. I Stockholm måste man betala för att exempelvis ta del av firandet i Prideparken, medan allt är gratis i Göteborg, förtydligar West Prides ordförande Tasso Stafilidis.

Förhoppningen är att Göteborgs del av EuroPride kommer locka drygt 300 000 besök och att uppåt 20 procent av dessa ska vara internationella besökare. Kommunen satsar därför på olika sätt mer pengar än någonsin på arrangemanget. Totalt sett ligger summan i dagsläget på över sju miljoner kronor, jämfört med sedvanliga 1,3 miljoner som brukar läggas i olika former på West Pride. 

LÄS OCKSÅ: Rekord för Regnbågsparaden

– Kommunens arbete kommer pågå under hela 2018, inte bara under själva festivalen. EuroPride blir därför en plattform där samtal, debatt, diskussioner och kompetenshöjande insatser för offentliganställda, göteborgare och besökare kan utbyta erfarenheter. Samarbetet mellan olika grupper är fokus, säger Mariya Voyvodova (S), kommunalråd och ordförande i Göteborgs hbtq-råd.

Från "bögknackarstad" till bäst i landet

Hon har precis avslutat sin föreläsning för de europeiska delegaterna där hon berättade om hur de två morden på homosexuella män på 90-talet gjorde Göteborg ökänd som "bögknackarstad", men som också gav upphov till att man blev först i Sverige med att upprätta ett Hbtq-råd inom kommunen. 2014 belönades arbetet med utnämningen landets bästa hbtq-kommun.

LÄS OCKSÅ: Göteborgskyrkans Prideflagga nedbankad

– Göteborg har gjort en lång och spännande resa, men vi har mycket kvar att göra. Under EuroPride-året kommer vi att arrangera programpunkter i samtliga 10 stadsdelar. Det blir en stor skillnad från tidigare år där fokus legat på den centrala staden och stadsdelar där eldsjälar verkat såsom Angered, förtydligar Voyvodova.

LÄS OCKSÅ: Hon startade hbtq-mötesplats i Angered

Pengarna som kommunen satsar är uppdelade i olika potter. En miljon kommer gå till stadsledningskontorets egna deltagandet på festivalen, men framförallt till kompetensutveckling av personalstyrkan på 55 000 offentliganställda inom kommunen. Hittills har två uppstartsmöten arrangerat, ett internt och ett där civilsamhället bjöds in – och redan där menar kommunen att arbetet kommit igång.

LÄS OCKSÅ: Tillsammans för lika livsvillkor för alla

– Vi lever i en tid där vi behöver mötas och stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter. Det finns ett behov av demokratiska arenor i det civila samhället men också inom kommunens organisation, säger Anna-Carin Jansson, planeringsledare på Göteborgs stad. 

Så tillägger hon:

– När vi i nästa vecka står inför det faktum att det kommer nazister och demonstrerar i vår stad så blir det tydligt att de allra flesta göteborgarna vill ha en hållbar inkluderande stad och genom EuroPride kommer vi att bygga arenor för det.

Mest pengar till artistbokningar

Den hittills största potten som klubbats igenom från kommunens sida ligger på sex miljoner kronor och kommer från det kommunala eventbolaget Göteborg c:o. Pengarna ska användas till att skapa ett större festivalområde och till att boka stora internationella artister.

LÄS OCKSÅ: Pride-parad i Warszawa

– West Pride har utifrån sin ekonomi aldrig haft den möjligheten. Får vi hit en stor artist som spelar gratis på Götaplatsen så kan den i sig dra uppåt 80 000 besökare. Därför kommer den ökade finansieringen huvudsakligen gå till artistbokningar, för vi vet att det lockar en internationell publik, utöver att staden ska leva upp som en stor färgglad diamant under perioden, berättar Tasso Stafilidis.

Hur stor artist planerar ni att boka?

 – Vi satsar på nån i storleksklass med Lady Gaga eller Pink.

Minst 75 procent av alla programpunkter under festivalen kommer vara på engelska i syfte att locka den internationella publiken. I fjol arrangerades omkring 400 olika aktiviteter som till exempel föreläsningar, filmvisningar och debatter. Hur många det blir under det europeiska kalaset återstår att se. 

"Engagera alla 49 kommuner i VGR"

En faktor som kan spela Göteborg i händerna i kampen om just de internationella Pridebesökarna är att Stockholm redan arrangerat EuroPride två gånger, 1998 och 2008. Västkusten har dessutom seglat upp som en ny favoritdestination bland resenärer, något som bland annat det beryktade modemagasinet Vogue skrev om tidigare i år.

LÄS OCKSÅ: Vogue: Därför är Göteborg bättre än Stockholm

– Många Stockholmsbesökare är nyfikna på Göteborg. Det är en av anledningarna till att vi flyttade på West Pride som traditionellt sett ligger i början av juni. Vi hade svårt att motivera hur vi skulle kunna kalla oss en festival med det tidsspannet emellan, men nu blir det bara en vecka emellan. Även då kommer det att hända en massa spännande saker, säger Tasso Stafilidis kryptiskt.

Kan du berätta något?

– Just nu jobbar vi för att få ett bidrag från Västra Götalandsregionen så vi kan engagera alla 49 kommuner i VGR. Vår förhoppning är att samtliga, precis som Göteborgs stad, satsar under hela året och att så många som möjligt deltar i Prideparaden nästa år under sina egna kommuners flagg. Göteborg är ett föredöme i hela landet.

Han kontrasterar mot huvudstaden:

– Trots att man redan arrangerat EuroPride två gånger så har Stockholm stad till dags dato inte visat ett så stort engagemang som Göteborg gjort under de senaste åren. Det gäller dels hbtq-rådet, hbtq-planen som klubbades igenom tidigare i år samt de insatser och engagemang som staden visar. Detta vill vi sprida internationellt. Vi har ett jättebra samarbete med Stockholm Pride och Stockholms Stad inför det här gemensamma EuroPride-åtagandet.

Folkbildande Pride – svenskt signum

Det tudelade Pridearrangemanget arrangeras med start den 27 juli i Stockholm och avslutas 19 augusti i Göteborg. Att det är ett så pass starkt fokus på folkbildning är unikt om man jämför med Pridefestivaler i resten av världen där det i de flesta fall är fokus på fest.

LÄS OCKSÅ: Gummikulor och tårgas på Istanbul Pride

– Prideparad i all ära, men den breddar inte det kollektiva medvetandet. Vi erbjuder plats, megafon och arena och låter diskussionerna frodas. Det är lätt att glömma att många politiska reformer ägt rum under fikapauser. Att samlas och bolla tankar föder förändring – och så ska vi ha kul och festa, säger Stockholm Prides ordförande Haydar Adelson.

Han tillägger:

– Att vara hbtq-person kan vara tungt. Under Pride kan man komma och ladda batterierna. Det är en vecka där du kan vara precis som du är, det är viktigt att utbilda resten av samhället, men det här är framför allt en fristad där du kan vara den du är. Dessvärre är det fortfarande många som reser till Stockholm Pride, men som måste klippa av festivalbanden när det är dags att vända hem. Det är otroligt sorgligt.

LÄS OCKSÅ: Första Prideparaden i Namibia

"Näringslivet är inte så aktivt"

Trots att nästa års Pridefestival redan nu har en rekordbudget finns förhoppningar om att fler ska vara med och satsa på festivalen. Redan nu har exempelvis Lerum och Härryda uttryckt intresse om att delta. 

– I synnerhet är näringslivet i Göteborg inte så aktivt i Pride. Det hoppas vi att det blir ändring på, avslutar Mariya Voyvodova (S), kommunalråd och ordförande i Göteborgs hbtq-råd.

EuroPride i Göteborg anordnas nästa år i samband med Kulturkalaset. Så utöver förhoppningen om 300 000 Pridefirare kommer dessutom 1,5 miljoner kulturentusiaster att festa loss.

– Kulturkalaset kommer därför bidra med besökare till EuroPride och tvärtom eftersom båda är kultur- och konstfestivaler. Det här kommer bli den absolut största Pridefestivalen i Göteborg och Västra Götaland genom tiderna, avslutar Tasso Stafilidis, ordförande för West Pride.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.