Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/4

Göteborg – långt ifrån populäraste sommarstaden

En smäll i solarplexus på Turistgöteborg. När decenniets bästa sommarstad koras hamnar Göteborg utanför prispallen – slagen av både Halmstad och Varberg.

Sedan 2008 har Reseguiden.se korat årets svenska sommarstad. Nu har omröstningen dragit i gång på nytt och sajtens 300 000 läsare, medlemmar och e-postprenumeranter har till den 20 maj på sig att rösta fram årets sommarstad 2020 och motivera sitt val med en kort formulering.

De första åren toppades sommarstads-listan av Göteborg, men efter 2011 hände något och plötsligt började resultatet se annorlunda ut. Betydligt mindre städer som Karlskrona och Härnösand stack upp på topp 10-listan medan Göteborg halkade allt längre ned, för att helt ramla ut från listan 2016 och 2017.

LÄS MER: Liseberg står överst på svenskarnas önskemål i sommar

För två år sedan var Göteborg tillbaka igen, men då på tionde och sista plats. Omkörd av bland annat Mariestad, "Vänerns pärla", mest känd för Kling Glass och Jan Rippe.

Vad är det här för lista ...?

– Det är våra läsare som får välja en svensk sommarstad som de tycker om, vilken de vill i landet, och sedan räknar vi ihop rösterna, säger Michael Blaxland, vd på Reseguiden.

Att listan kanske inte riktigt speglar strömmen av turister eller städernas verkliga dragningskraft är Michael Blaxland den första att erkänna, det handlar mycket om invånarnas vilja att lyfta fram sin stad, men han tycker ändå att listan är intressant och fyller en funktion.

– Städer som Halmstad och Kalmar har säkert varit duktiga på att engagera sina medborgare på olika sätt i omröstningen men samtidigt är det mysiga sommarstäder som förtjänar att lyftas fram.

Göteborg fjärde bästa sommarstaden

Nu har resesajten ställt samman en decennielista med de tio populäraste sommarstäderna under 2010-talet. Listan toppas av just Halmstad före Kalmar och Varberg. Sedan följer Göteborg på fjärde plats och Stockholm som femma.

2010-talets bästa sommarstäder

1. Halmstad

2. Kalmar

3. Varberg

4. Göteborg

5. Stockholm

6. Visby

7. Västervik

8. Härnösand

9. Karlskrona

10. Falkenberg

Källa: Reseguiden.se

Många av städerna på listan har varit med i stort sett under hela 2010-talet, men när Göteborg trillade bort 2016 och 2017 var det en helt annan stad som klev in på listan. Nämligen Hjo.

Det här betyder alltså att Mariestad var en populärare sommarstad än Göteborg 2018 och att det var Hjo, "trästaden vid Vättern", som trängde undan Göteborg från topplistan 2016 och 2017.

Det här känns ju förnedrande, vad sysslar ni med på Göteborg & Co?

– (skratt) Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Vi får väl gratulera Mariestad, Hjo och Varberg som är jättefina städer alla tre, säger Stefan Gadd, press- och marknadschef för Göteborg & Co.

That's it ..?

– Det är såklart alltid roligare att vara populär än att inte vara det, men för Göteborg betyder det nog mer när staden lyfts fram och hyllas av till exempel The Guardian.

Men Göteborg har inte blivit årets sommarstad sedan 2011. Det måste åtgärdas. Hur ser planen ut?

– Det vet jag inte riktigt. Göteborg har haft en väldigt fin och stabil uppgång av turister under hela 2010-talet. Jag tror att den här typen av listor handlar rätt mycket om lokalpatriotism.

Och det saknar vi i Göteborg ..?

– Nej, det gör vi inte. Men jag litar på våra besökssiffror. Vi vet att Göteborg är en väldigt populär sommarstad, understryker Stefan Gadd.

Coronaviruset dämpar turismen

I vanliga fall bör tilläggas. För sommaren 2020 kommer såklart inte att likna någon annan. Det lär coronaviruset och pandemin se till.

– Förra året hade Göteborg lite drygt fem miljoner gästnätter på hotell och vandrarhem. Det är fantastiskt bra siffror, och tyvärr inget som vi kommer i närheten av i år.

LÄS MER: Bästa semestertipsen under coronasommaren

Stefan Gadd berättar att Göteborg & Co följer den svenska coronautvecklingen i princip dagligen, och även om man inte tänker avvisa några långväga turister i sommar så kommer man i första hand att fokusera på att locka hit folk från närområdet.

Från Mariestad och Hjo kanske?

– Ja, de är hjärtligt välkomna.

Årets sommarstäder 2018

1. Kalmar

2. Härnösand

3. Västervik

4. Halmstad

5. Karlskrona

6. Varberg

7. Visby

8. Falkenberg

9. Mariestad

10. Göteborg

Källa: Reseguiden.se. Förra året gjordes ingen lista.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.