Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg kräver hearing om Känsö

Göteborg måste in i matchen för att rädda Södra skärgården från en kraftig ökning av militära skjutningar. Det anser flera partier som nu vill få till en hearing med försvaret och regeringen.

Försvaret har de senaste åren ökat antalet övningsskjutningar i Södra skärgården. Hittills har de dock legat runt till 100 000 skarpa skott under 20 dagar per år. Men nu vill man kunna utöka, och det rejält.

Försvaret har ansökt om att få kunna skjuta 115 dagar om året och vill ha tillstånd att avlossa 1 325 000 skott med finkalibrig ammunition, 11 500 med grovkalibrig samt 1 745 handgranater och andra sprängladdningar. Dessutom föreslås att ytterligare skjutningar ska få göras vid enstaka större övningar.

Länsstyrelsen har tidigare sagt ja till försvarets ansökan och bollen ligger nu hos regeringen efter flera överklaganden. Där har man ännu inte tagit ställning till den begärda utökningen.

Göteborgs stad har enligt kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén, S, i princip stått utanför i processen och politikerna har inte fått komma in i frågan.

- Vi har varit med och svarat på en remiss i början. Där var vi väldigt tydliga med att det är tokigt med en sådan utökning som försvaret vill göra. Det gäller både mängden skott, antal dagar och det område man vill använda, säger Anneli Hulthén.

S, V och MP har nu föreslagit att Göteborgs stad ska anordna en hearing där parterna kan komma till tals och föra fram sina åsikter kring skjutningarnas omfattning. Yrkandet bordlades på kommunstyrelsens senaste möte men ska upp på dagordningen igen på onsdag. Förslaget får stöd av Folkpartiet som i ett tillägg även föreslår en utredning av vilka konsekvenser fler skjutningar skulle ge.

- Vi behöver få veta var den politiska processen ligger. Vem är vår motpart och hur ska vi kunna göra vår röst hörd, det måste vi få veta, säger Anneli Hulthén.

Mikael Åkerström är chef för Göteborgs garnison. På frågan om varför man vill utöka skjutningarna i södra skärgården hänvisar han till en debattartikel i GP som han varit med och skrivit.

"För att upprätthålla skickligheten hos våra lokala förband måste de – självständigt eller tillsammans med andra förband – ges möjlighet att utbildas och öva på plats. Skärgårdsskjutfältet är den enda platsen på västkusten där vi kan ha övningar med skarpskjutning."

Enligt försvaret har man tagit i när man gjort ansökan och det troliga är att man inte kommer att utnyttja alla skjutdagar. Det poängteras i debattartikeln.

"Vi vet att det finns en oro över antalet skjutdagar som Försvarsmakten fått beviljat av länsstyrelsen 2010 för skärgårdsskjutfältet, och som nu ligger på regeringens bord för beslut. Antalet skjutdagar som Försvarsmakten ansökt om, tar höjd för vad som maximalt kan behövas vissa enskilda år i framtiden och vid ett allvarligt försämrat omvärldsläge. Det verkliga användandet ett normalår bedöms bli betydligt lägre."

För Anneli Hulthén är det beskedet inget att hålla i handen.

- Vi måste ju förutsätta att det är de nivåer de ansökt om som gäller. Hade det varit Vasastan eller Majorna hade det inte varit särskilt bra att göra det till en krigszon eller ett skjutfält och det är samma sak i Södra skärgården, det är ju också en stadsdel, en del av Göteborg, säger Anneli Hulthén.

Evenemangsbolaget Göteborg & Co har det senaste året tryckt allt mer på skärgårdens betydelse för Göteborg som turiststad. Man liknar skärgården vid "vårt Eiffeltorn" och "vår kinesiska mur" och ser en stor potential i området när det gäller att bygga Göteborg som destination.

Hur går det ihop med försvarets planer?

- Skulle man utnyttja den högsta nivån av skjutningar skulle det kraftigt begränsa möjligheten till utökad turism i Södra skärgården. Och ännu viktigare, det skulle begränsa möjligheterna att bo och leva på öarna, säger Anneli Hulthén.

Hur vill du lösa frågan?

- Jag vill inte ha den stora ökning som försvaret har ansökt om. Men jag ser gärna en kompromiss så att vi kan nå ett samförstånd där Södra skärgården kan fortsätta att vara en levande del av Göteborg, säger hon.

Hur bedömer du möjligheterna att stoppa de utökade skjutningarna?

- Jag hoppas att det går och tror att många vill vara med och se till så att södra skärgården fortsätter att vara en stadsdel där människor kan bo och leva.

Skärgårdsuppropet är ett nätverk som arbetar för en omprövning av beslutet att ge försvaret rätt att kraftigt öka skjutningarna i Södra skärgården. Nätverket stöttar nu förslaget om en hearing.

Folke Borgh är chef för försvarsmaktens miljöprövningsenhet. Han håller inte med om att Göteborgs stad inte varit med i processen men ser positivt på förslaget från politikerna.

- Vi kommer gärna till en sådan hearing, säger han.

Stora delar av skjutningarna genomförs på Känsö, som ägs av Brännö bys samfällighetsförening. Försvaret har inte fått köpa loss ön och ansökte därför i slutet av förra året om att få expropriera, alltså tvångsinlösa, Känsö. På så sätt skulle man kunna säkra tillgången till övningsskjutfältet.

- Vi erbjuder försvaret möjlighet att arrendera området, men det verkar de inte intresserade av i dagsläget, säger Hans Bränning, ordförande i föreningen.

Frågan om tvångsinlösen bereds just nu och kommer även den så småningom att avgöras av regeringen. Brännö bys samfällighetsförening ställer sig också bakom förslaget om en hearing angående framtiden för området.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.