Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius tycker att det minsta Göteborgs stad kan göra för att visa solidaritet med Ukrainas folk är att riva det avtal som finns med S:t Petersburg.
Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius tycker att det minsta Göteborgs stad kan göra för att visa solidaritet med Ukrainas folk är att riva det avtal som finns med S:t Petersburg. Bild: Meli Petersson Ellafi

Göteborg kan häva avtal med S:t Petersburg

Riv avtalet med S:t Petersburg – det kräver Socialdemokraterna i Göteborg efter Rysslands invasion av Ukraina.
– Vi brukar inte göra den här typen av markeringar, men det här är så exceptionellt, säger Jonas Attenius, gruppledare (S). Axel Josefson håller med om att det kan vara motiverat.

ANNONS
|

Göteborgs stad har sedan 1963 ett så kallat partnerstadsavtal med S:t Petersburg, Vladimir Putins födelsestad vid Östersjön. Partnerskapet har inneburit ett antal besök och primärt handlat om miljö- och avfallsfrågor, men har under senare år i praktiken varit vilande.

– Det här är mer en symbolisk, och solidarisk, handling. Som jag ser det är att riva avtalet det minsta vi kan göra för att visa vår solidaritet, säger Jonas Attenius.

Yrkandet skickades in under torsdagskvällen, under kommunfullmäktiges möte. Jonas Attenius konstaterar att det inte är helt lätt att hålla tankarna på kommunpolitiken med samtidigt som Ryssland invaderar ett demokratiskt land i vårt närområde.

ANNONS

Har sett kriget på nära håll

Under 1990-talet tjänstgjorde han på FN-uppdrag i Bosnien och Kosovo, så han har på nära håll sett vad en krigssituation innebär.

– Det går inte att komma ifrån att det medför ett enormt lidande för civilbefolkningen.

I yrkandet skriver Socialdemokraterna att Ukraina befinner sig under ”attack, invasion, annektering och ockupation” och att det inte råder någon tvekan om att den ukrainska staten står inför ett existentiellt hot.

Det typen av utrikespolitiska uttalanden hör normalt sett inte hemma i kommunpolitiken men Jonas Attenius menar att den exceptionella situation som råder motiverar ett undantag från regeln som säger att det är rikspolitikerna som hanterar all utrikespolitik.

Får medhåll av Josefson

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) håller med och säger att det kan bli aktuellt att bifalla Socialdemokraternas förslag när det kommer upp till behandling i kommunstyrelsen.

– Det är ett rimligt förslag i och med Rysslands invasion av ett fredligt grannland. I likhet med flera andra svenska städer bör även Göteborg se över avtalet med S:t Petersburg, även om det varit vilande sedan flera år, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS