Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredagen väntas bli Göteborgs varmaste dag hittills i år.  Bild: Lisa Thanner
Fredagen väntas bli Göteborgs varmaste dag hittills i år. Bild: Lisa Thanner

Göteborg kan få varmaste dagen i år

Värmerekordet för april i Sverige ligger på 29 grader. Enligt SMHI kan det under fredagen bli 27 grader i Göteborg. Men meteorologen Ian Engblom har svårt att tro att rekordet blir slaget, även om det är en ovanligt varm aprildag.
– Det är inte jättelångt ifrån, säger han.

Det var för nästan exakt 26 år sedan, den 27 april 1993, som värmerekordet för april månad sattes i Sverige. Då uppmättes hela 29 grader i Genevad, i Laholms kommun.

Enligt SMHI ska det under fredagseftermiddagen bli 27 grader i Göteborg. Men Ian Engblom, meteorolog på Foreca, tror inte att värmerekordet blir slaget den här gången.

– Riktigt så varmt har jag svårt att tro att det kommer bli, men det är inte jättelångt ifrån. Vår prognos för Göteborg är 23 grader, jag skulle tro att det kan komma upp i 25 möjligen, men 27 känns lite väl högt, säger Ian Engblom.

Men även om rekordet inte slås så kommer Göteborgarna sannolikt bjudas på årets hittills varmaste dag.

– Det varmaste hittills i år är 23 grader, men det kommer vi nog komma över redan under tidig eftermiddag, säger Ian Engblom.

"Varmt för årstiden"

Enligt honom beror de höga temperaturerna under torsdagen dels på ett högtryck som gjort att marken torkat upp, dels på sydostliga vindar med väldigt varm luft. Värmen väntas hålla i sig under kvällen, framåt 21-tiden börjar temperaturen gå ner mot under 20 grader.

Som varmast väntas det bli runt 15-tiden under eftermiddagen. Med stor sannolikhet kommer Göteborgstrakten även vara med på topplistan över varmaste platserna i Sverige i dag.

– Det är varmt för årstiden, konstaterar Ian Engblom.

Och jämfört med samma tid förra året är skillnaden stor. Den 26 april 2018 var det 10,5 grader i Göteborg.

Minst 10 grader kallare

Och det är snarare sådana temperaturer som helgen kommer bjuda på. Värmen kommer inte stanna kvar, i stället säger prognosen att det kommer vara minst 10 grader kallare och regna hela helgen.

– Imorgon får man räkna med en hel del regn och betydligt lägre temperaturer. Det är stor skillnad, 10-15 grader i stället för 20-25 grader.

När den varma fronten passerar följer helt enkelt en betydligt kallare luftmassa som gör att temperaturerna sjunker kraftigt. Även regnet kan bidra till att det blir kallare.

Och regnet väntas fortsätta även under söndagen. Blir det stora mängder under kort tid kan det leda till översvämningar. Samtidigt varnar även SMHI för åska i både Västra Götaland och Halland.

– Det kan komma över 30 millimeter under helgen, det är ganska mycket. Men det som är avgörande för om det blir översvämningar är om det blir impulser med extra kraftigt regn under några timmar, säger Ian Engblom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.