Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Göteborg hjälper övriga Sverige med skyddsutrusning

Göteborg vill hjälpa övriga landet med skyddsutrusning och desinfektion i ett gemensamt initiativ tillsammans med Stockholm, Malmö och Uppsala.
Om förslaget går igenom kommer Göteborg att gå i borgen med 125 miljoner kronor så att utrusning kan köpas in landet över.

I rådande coronatider är det brist på skyddsutrusning på olika håll i landet. Därför går nu alla Sveriges kommuner ihop i gemensamma upphandlingar.

Nu vill Göteborg, Stockholm, Malmö och Uppsala hjälpa övriga landet med ekonomiska garantier, så att skyddsutrusning kan köpas in för att täcka de akuta behoven.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Det skriver kommunerna i ett pressmeddelande.

– Många av stadens medarbetare arbetar hårt i en svår situation. Vi ska göra vårt yttersta för att ge dem en så säker och trygg arbetsmiljö som möjligt. Det är självklart för oss att bidra så att vi kan få tillgång till rätt skyddsutrustning, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Det handlar om att staden ska gå i borgen, med upp till 125 miljoner kronor, för att en kredit för att köpa in skyddsutrustning och desinfektion till landets kommuner ska beviljas.

Extrainsatt sammanträde

Frågan ska behandlas på onsdagens extrainsatta kommunstyrelsesammanträde som rör coronakrisen.

För att beslutet ska gå igenom krävs att alla kommunernas kommunfullmäktige godkänner borgensåtagandet.

LÄS MER: Så ska kommunen stötta föreningarna i krisen

I Göteborg kommer ärendet att behandlas i kommunstyrelsen under onsdagens möte, tillsammans med en mängd andra coronarelaterade beslut.

För beslut om borgensåtagandet krävs därefter godkännande av samtliga fyra kommuners kommunfullmäktige.

Fakta:

Upplägget går ut på att det är SKI (SKL Kommentus inköpscentral), som ägs av Sveriges kommuner och regioner, som gör inköpen. Varorna fördelas sedan mellan samtliga kommuner, enligt Socialstyrelsens prioritering.

Inköpen kan göras genom en räntefri kredit på upp till 500 miljoner kronor hos Kommuninvest AB. För att beviljas sådan kredit går landets fyra största städer – Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala – i borgen med upp till vardera 125 miljoner kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.