Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvibergs kyrkogård är en av 36 begravningsplatser i Göteborg som börjar få ont om plats. Katarina Evenseth är begravningschef inom Göteborgs kyrkogårdar. Bild: PER WAHLBERG
Kvibergs kyrkogård är en av 36 begravningsplatser i Göteborg som börjar få ont om plats. Katarina Evenseth är begravningschef inom Göteborgs kyrkogårdar. Bild: PER WAHLBERG

Göteborg har inga lediga gravar efter 2030

Göteborg har över 500 hektar tillägnat för gravplatser – men det börjar bli ont om utrymme. Om inga fler platser skapas kommer det om tio år inte finnas några vilostäder kvar för göteborgarna.
– Vi kommer behöva ungefär 30 hektar, säger Katarina Evenseth, begravningschef för Göteborgs kyrkogårdar.

Att hitta sitt sista vilorum kan snart vara lika svårt som det kan vara att få boende i Göteborg.

Trots att staden har tillägnat omkring 500 hektar för begravningsplatser så börjar utrymmet nu ta slut, något som GöteborgDirekt var först med att rapportera om.

– Ofta talar man om att det är ont om bostäder eller skolor i Göteborg. Men det är ytterst få som tänker på gravplatser, säger Katarina Evenseth, begravningschef för Göteborgs kyrkogårdar.

– Alla göteborgare ska ha plats någonstans att begravas, och utifrån de förväntade dödstalen så kommer det behövas ny mark någon gång efter 2030, säger Katarina Evenseth, begravningschef för Göteborgs kyrkogårdar.

LÄS MER: Här hamnar de döda som ingen anhörig bryr sig om

Behöver 40 fotbollsplaner

Göteborgs 36 begravningsplatser har en sammanlagd kapacitet på cirka 130 000 gravar.

Att allt fler svenskar väljer att kremeras har underlättat den växande platsbristen, men problemet kvarstår.

LÄS MER: Allt fler väljer att inte ha någon begravning

Katarina Evenseth uppskattar att det inom de närmsta 20 åren kommer behövas ytterligare 30 hektar mark för att tillhandahålla efterfrågan på gravar.

En yta som motsvarar lite fler än 40 fotbollsplaner.

– Befolkningen ökar i Göteborg samtidigt som var femte person som gravsätts i staden är bosatt någon annanstans. Vi har stora begravningsplatser och en del mark som byggs ut men vi kommer behöva ungefär 30 hektar.

Efterfrågan på mer mark är direkt kopplad till kommunens egna prognos för de förväntade dödstalen år 2030. Om ingenting händer betyder det att Göteborg om tio år står utan lediga gravplatser.

– Då har vi fyllt på och det finns ingen ledig mark kvar. Det är också av den anledningen som Göteborgs stad lyssnat och tagit till sig vårt perspektiv.

Katarina Evenseth, begravningschef för Göteborgs kyrkogårdar. Bild: PER WAHLBERG
Katarina Evenseth, begravningschef för Göteborgs kyrkogårdar. Bild: PER WAHLBERG

Söker nya lösningar

Tillsammans med Stadsbyggnadskontoret och Fastighetskontoret har Kyrkoförvaltningen nu satt ihop en speciell arbetsgrupp som fått i uppgift att söka och skapa nya begravningsplatser.

– Man har förstått problematiken inför framtiden. Nu tittar man på en eventuell framtida lokalisering av en ny stor kyrkogård, säger Katarina Evenseth.

LÄS MER: Krematoriet i Kviberg – göteborgarnas sista anhalt

För att vidare förklara hur stort behovet är nämner hon Västra kyrkogården som ett exempel, en 45 hektar stor begravningsplats med närmare 30 000 gravar.

Att det främst blickas mot ett nybygge istället för en utbyggnad beror på de begränsade förutsättningar som finns i dag.

– Det beror mycket på vilken typ av mark man har att göra med. Kyrkogården i Kviberg har stora delar som ligger på ett berg där man inte kan gravsätta i dag.

LÄS MER: Här vill flest sprida sin aska

Till årsskiftet väntas en ny översiktsplan presenteras av kommunen, och i den också visionen för hur man kan förhindra den kommande gravbristen.

En ny kyrkogård må vara den mest önskvärda lösningen, men förvaltningen är inte ensamma om att vilja ha 30 hektar mark i staden.

– Den bästa marken är den som kan tas i bruk omgående, men i en storstad som prioriterar att bygga bostäder innebär det många intressenter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.