Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) och Jonas Ransgård (M).

"Göteborg har blivit synonymt med mygel"

Hur kunde det gå så fel? Vem bär egentligen ansvaret? Är det över nu? Efter GP:s avslöjanden om bristerna och myglet i projektet Upp som skulle hjälpa arbetslösa ungdomar hänger fortfarande en del frågor i luften. Gp.se kontaktade en statsvetare, en krishanterare och en boxare för att få svar.

Fiaskoprojektet Upp lades ner. Stadsdirektören fick gå. På torsdagens presskonferens ville kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) ta nya tag.

Marie Demker, professor i statsveteskap:

Marie Demkers bild av projektet är att entusiasmen runt den nya idén gjorde att ingen kom på tanken att ifrågasätta Upps sätt att arbeta.

- Alla är så positiva och samlas kring att projektet ska kunna hjälpa de här ungdomarna, säger Marie Demker, och betonar att hon inte känner till mer om projektet än det hon läst i GP de senaste dagarna.

Vilket ansvar har politikerna i bluffen?

- Man kan inte säga att politikerna har ett ansvar för att en vinnota har omvandlats till mat. Det är en verksamhetsfråga som verksamhetschefen måste ta ansvar för. Men politikerna måste ha ett ansvar för det man sätter igång. Kanske efterfrågar man inte en analys av projektet. Kanske har man inte modet att räcka upp handen i en grupp där alla är positiva och fråga vilka som är projektets svagheter.

Är det logiskt att Åke Jacobsson sägs upp?

- Det är väldigt allvarliga brister som har uppdagats. Det är inte orimligt att den som är ansvarig får lämna. Sedan kan jag tycka att det är en enkel lösning att lämna. Nu undrar man vem som ska reda ut det här. Det är inte självklart att ledningen och styrningen blir bättre bara för att chefen går.

Marie Demker har på sin blogg föreslagit att kommunen borde lägga samma summa som satsats på Upp för att få alla ungdomar i Göteborg att gå ut gymnasiet med fullständiga betyg.

- Så vitt jag vet är huvudorsaken till ungdomsarbetslösheten att många saknar fullgod utbildningsbakgrund. Det handlar om problem på en strukturell nivå, och sådana är sällsynt illa lämpade för projektformen. Men det är svårt att gå ut och säga "Nu satsar vi x miljoner på att de här ungdomarna ska fullfölja gymnasiet. Det får ta tio år". Det funkar tyvärr inte riktigt lika bra utåt, säger Marie Demker.

Paul Ronge, medierådgivare och krishanterare:

- Göteborg har blivit synonymt med mygel och krångel för oss som bor en bit ifrån. En dramatisk varumärkessänkning på kort tid, säger Paul Ronge.

Han menar att det är logiskt att politikerna låter högsta tjänstemannen gå. Men han tror inte att det räcker för att återskapa förtroendet.

- Det kan vara ett första steg. Men nu behöver politikerna komma tillbaka med åtgärder och göra troligt att det här inte kommer att upprepas.

Paul Ronge jämför med krishanteringen kring Juholt och kungen.

- För varje ny sak krymper motståndskraften. När Juholt gör ett utspel och sen får ta tillbaka det. Då räcker det inte att ett huvud faller för att kunna kommunicera trovärdigt igen. Först måste man tvätta ansiktet, sen kommer makeup, säger Paul Ronge.

Helga Valdimarsdottir, ordförande i Angereds boxningsklubb, aktiv mot skolnedläggningar och sitter i Göteborgs stads integrationsråd

- Jag hade rätt många frågor om Upp redan innan detta kom ut. Vi har sex gånger fler arbetslösa i Angered, ändå placerades kontoret inne i stan och verksamheten är en massa jippon. I Angered har vi inte märkt något av Upp.

Helga Valdimarsdottir säger att det finns många organisationer som gör ett jättejobb för arbetslösa men inte får något stöd.

- De får svaret att pengarna gått till Upp. Och där finns ingen styrning. Det är katastrof.

Hur är ditt förtroende för politikerna?

- Jag vill ha det. Jag vill tro att det ska funka. Jag jobbar själv som tjänsteman men här har styrningen varit för dålig. Man ska kunna lita på tjänstemännen. Det blir ett tråkigare samhälle när man måste kolla precis allt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.