Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg firas med fyrverkeri på 400-årsdagen

Kraftfullt, festligt och färgstarkt. Det är vad pyroteknikdesignern Martin Hildeberg utlovar inför fredags sena fyrverkerifinal för 400-åringen Göteborg. En kvarts miljon går upp i rök på åtta minuter.

Martin Hildeberg, 55, från Landvetter har världen som arbetsfält och komponerar pyrotekniska symfonier efter olika önskemål.

Det är han som varit hjärnan bakom GP:s traditionella nyårsfyrverkeri – och det är han som bakat den pyrotekniska födelsedagstårtan som kl 23 på fredagskvällen hyllar Göteborg, 400 år.

– Nyårsfyrverkeriet är en bra jämförelse – födelsedagsfyrverkeriet blir av samma höga klass när det gäller storlek, längd, kraft och färg, säger han.

Coronasäker underhållning

Beslutet om fyrverkeriet togs ganska sent. På två veckor har Martin och hans kollegor med ekonomiskt stöd av sponsorer skapat fyrverkeriet och fixat med alla tillstånd.

– Jag ser fram mot att fira stan med göteborgarna – jag tror att vi alla behöver något kul och festligt utöver det vanliga, inte minst med tanke på den långa tiden med pandemin. Ett fyrverkeri är en coronasäker form av underhållning – bara men ser till att hålla avstånd till varandra, säger han.

Fyrverkeriet skjuts upp från Hisingssidan – ungefär mitt emot emot Stenpiren. På frågan om var man ska stå för att se bra blir Martin Hildeberg lite svävande.

LÄS MER: Kronprinsessan Victoria höll tal till Göteborg

Får vara kreativ

– Vi inte vill uppmana till folksamlingar. Man får helt enkelt vara lite kreativ. Men för att uttrycka mig diplomatiskt kan jag väl säga att där man sett GP:s fyrverkeri bra ser man det här fyrverkeriet bra, säger han.

Som sig bör går Martin Hildeberg omkring med väderappen nära till hands.

– Det ser bra ut, lite svag vind bara.

Juniljuset stör inte?

– Vid 23-tiden är det så pass mörkt att det inte ska vara några problem, säger han.

LÄS MER: Kär och galen i Göteborg

Om konsten att göra ett fyrverkeri intressant och spännande i åtta minuter säger han:

– Det handlar om att bygga upp det med en stegring för att slutligen nå en rejäl final som både känns och syns. Längs vägen måste det dock finnas omväxling och inslag av överraskning. Då brukar det kunna blir bra, säger Martin Hildeberg.

LÄS MER: Grattis Göteborg!

LÄS MER: Bubbel och halv special – så firade göteborgarna stadens 400-årsdag

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.