1/2

Göteborg femte bästa staden i Europa

Förra året ökade de utländska turisterna i Göteborg med 21 procent. Göteborg slår därmed både Paris, London, Berlin och Madrid – och är femte bäst i Europa.

I reella tal är det förstås fler som åker till Paris eller London. Men procentuellt ökar turismen till Göteborg så mycket att staden hamnar femte bäst av de 121 största europeiska städerna i en rapport från European Citites Marketing som släpps senare i veckan. Ossian Stiernstrand, utvecklingschef på Göteborg & Co, blir helt till sig när han pratar om resultaten.
- Det är bara att titta på listan över vilka vi slår. Det är helt otroligt, en fenomenal ökning, säger han.

Läs också: Göteborg femte finaste storstaden i Europa

Någon enskild orsak till att Göteborg ökar så kraftigt står inte att finna, åtminstone inte lika specifik som för ettan på listan.
-Turin har ökat avsevärt bäst – 48,7 procent på ett år. De är överlägsen etta, säger Ossian Stiernstrand.
Deras ökning beror enligt honom på en enda sak:
- Katolska kyrkan. Förra året hade de ett jubelår och visade upp Jesussvepningen.

Läs också: 33 ord som bara äkta göteborgare begriper

Miljontals katoliker åkte dit för att se den. De kommer dippa ordentligt igen nästa år.
Efter Turin kommer i fallande ordning Split, Bordeaux, Reykjavik och Göteborg. Att inga av de stora städerna är med har en enkel förklaring.
- London kan inte öka 48 procent, det förstår vem som helst. Men det förtar inte det fantastiska med Göteborgs siffror. Konkurrensen om de utländska turisterna är mördande – 98 procent av alla städer ökar, säger Ossian Stiernstrand.
Så vad har varit Göteborg Jesussvepning? Ingen särskild. Bättre infrastruktur för turism är en anledning.
- Under den senaste femårsperioden har vi fått två nya stora hotell i Posthotellet och Gothias tredje torn. Det är viktigt, för det är omöjligt att växa utan större kostym. Sedan tror jag det spelar roll att all flygtrafik har slagits ihop till Landvetter och att vi fått direktflyg från fler platser.

Läs också: Se filmen där Göteborg växer

Rapporten från European Cities Marketing har kommit ut varje år sedan 2004. Senast Göteborg gjorde ett så här bra resultat var 2006. 
- Däremellan har vi haft en finanskris som gjorde att den internationella turismen dippade rejält. Men sedan har vi jobbat oss upp igen. Det är som att gå ner i vikt – alla vet att man får bäst resultat om man börjar med att gå upp 15 kilo innan man börjar, jämför Ossian Stiernstrand.

Turisterna som gästar Göteborg kommer framför allt från Norge, Tyskland och England. England är på väg att gå om Tyskland.
- Det beror nog särskilt på att det går så bra flyg. Jag tror det är åtta avgångar dagligen i vardera riktningen, säger Ossian Stiernstrand.
Därefter kommer USA och Kina. Men det är bara en tidsfråga innan Kina går om USA i antal gästnätter. Stiernstrand tror att det sker inom 3-4 år.
- Om någon hade sagt det för fem år sedan hade jag skrattat. Men kineserna blir rikare, och det första människor vill göra när de tjänar pengar är att resa. 

Läs också: Det var på 1700-talet som Göteborg blev en storstad

Att det kinesiska näringslivet intresserat sig för Göteborg de senaste åren är en stark bidragande orsak.
- Och då är det inte bara Geely. Intresset för Göteborg och Sverige är stort i Kina, säger Ossian Stiernstrand.
Förra året hade Göteborgshotellen 4,5 miljoner bokade gästnätter. Då slogs också ett av Göteborg & Co:s drömmål: de utländska hotellgästerna utgjorde för första gången 30 procent av nätterna.

Hur mycket kan turismen till Göteborg öka?
- Med rätt förutsättningar, som vi skapar ihop med näringslivet, kan den fördubblas. Och där tror jag vi är 2030. Det är jättebra för Göteborg att turismen ökar, framför allt eftersom jobben blir fler. Samtidigt finns det stora utmaningar med ökad turism. Det är en ganska smutsig bransch på grund av flygtransporterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.