Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Göteborg får tre blomsterängar – här ska de placeras

I sommar kommer det att blomma för fullt på tre platser i Göteborg. Staden kommer att få tre blomsterängar fulla med färgglada blommor att njuta av. Ängarna kommer att ligga i Hammarkullen, Frihamnen och den största i Kungsparken.

Nu i maj ska det anläggas tre blomsterängar i Göteborg. Det blir en i Hammarkullen, en i Frihamnen och den största ängen på 700 kvadratmeter kommer att ligga i Kungsparken. Detta är en del i att göra staden grön och skön.

– Vi är vana vid sommarblommor i krukor och urnor, men inte sommarängar inne i stan, säger Jens Larsen, projektledare på park- och naturförvaltningen.

 

Nytt grepp från kommunen

På fredagen var det dags att börja så i Kungsparken. Det är första gången kommunen sår med frön, i vanliga fall använder man lökar. 

– Vi måste få rätt mängd frön i förhållande till ytan, annars kan de konkurrera ut varandra, säger Viktoria Steen.

Viktoria Steen och Martin Eriksson från park- och naturförvaltningen blandar ut fröna med sand för att det ska bli lättare att strö ut rätt mängd. 

Det är en mängd olika typer av blommor som kommer att sås. Många av blommorna är vi vana att se på ängar runt om i landet. Ängsytan kommer inte bara glädja oss människor, utan ge mat åt insekter som fjärilar och bin. Fröblandningarna har valts med omsorg för respektive plats.

– Vi vill ha säkra kort som kommer i blom snabbt och blommar mycket, säger Jens Larsen.

 

Färger i asfaltsöken

Utbudet av blomsorter kommer att skilja sig på de tre platserna. I Frihamnen kommer man bland annat kunna se färgsporre, ringkrage och sömntuta. I Hammarkullen kommer till exempel kornvallmo, blåvinda och jungfrun i det gröna, att pryda rondellen i korsningen Hjällbovägen/Angereds Storåsväg. De som passerar ängen i Kungsparken får njuta av blommor som blåklint, tigeröga, slöjsilja och romersk riddarsporre.

Det fanns även planer på att anlägga en blomsteräng i Slottsskogen, men där fanns ingen bra plats. Då valde kommunen Kungsparken i stället.

– I Kungsparken är det många som kan se ängen, samma med den i Frihamnen där ängen kommer att ligga vid bastun. I Frihamnen är det en asfaltsöken i dag, så där kommer ängen att tillföra mycket färger, säger Jens Larsen.

Det kommer att gå åt mycket frö till sådden. I Kungsparken kommer cirka 2,5 kilo användas. I Frihamnen runt 200 gram och i Hammarkullen går det åt ett kilo. Första blomningen beräknas till mitten av juni och beräknas sen hålla på till minst september, beroende på hur vädret blir.

– När blommorna blommat ut, troligtvis i september, när det ser tråkigt ut, kommer vi att återställa platsen till hur den såg ut innan.

Även i Högsbohöjd kommer det att bli grönt och färgglatt framöver. Park- och naturförvaltningen gör om en grusplan till en park. Planen är att skapa gräsytor, en permanent blomsteräng och att det ska planteras träd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.