Suzanne Ågård, chefsöverläkare på BUP och Marie Carlsson, verksamhetschef hoppas att den nya mottagningen ska kunna minska köerna för unga med psykisk ohälsa.
Suzanne Ågård, chefsöverläkare på BUP och Marie Carlsson, verksamhetschef hoppas att den nya mottagningen ska kunna minska köerna för unga med psykisk ohälsa.

Göteborg får ny BUP-mottagning

I december öppnar Barn- och ungdomspsykiatrin en ny mottagning i centrala Göteborg. Genom att ta hand om alla remisser och nybesök ska BUP Drottninggatan avlasta nuvarande sex mottagningar.

ANNONS
|

– Vi är väldigt glada över att kunna göra detta, det känns som ett steg i rätt riktning för barnpsykiatrin, säger Marie Carlsson, verksamhetschef på BUP.

I dag finns sex barnpsykiatriska öppenvårdsmottagningar runt om i Göteborg. De har hand remisser, nybesök, utredning och behandling.

Hoppas bli av med köer

Tanken med BUP Drottninggatan är att den ska ta över alla remisser och nybesök. Den som först kommer till Drottninggatan får en vårdplan med sig till sin öppenvårdsmottagning, där hen sedan får utredning och behandling.

– Vi hoppas kunna öka effektiviteten och bli av med köerna. Det genialiska är att vi på det här viset frigör tider för behandling och utredning på de sex mottagningarna, säger Marie Carlsson.

ANNONS

Den nya mottagningen kommer också att inhysa specialiserade enheter. Till exempel kommer Specialmottagningen för tvångssyndrom, bipolär sjukdom och psykoser samt DBT-teamet som jobbar med dialektisk beteendeterapi mot svåra självskadebeteenden att flytta in i de nya lokalerna.

2 600 kvadratmeter på Drottninggatan

Suzanne Ågård, chefsöverläkare på BUP, berättar att idén ursprungligen kommer inifrån verksamheten.

–För att kunna samla våra verksamheter behövde vi stora lokaler, och nu får vi 2 600 kvadratmeter, säger hon.

Ett av syftena med den nya mottagningen är att göra den barnpsykiatriska vården mer jämlik, alla ska få samma hjälp oavsett var i stan de bor.

– Även om skillnaderna inte är jättestora så kan dagens sex mottagningar göra olika bedömningar, och vissa av dem har längre köer än andra, säger Marie Carlsson.

Finns det risk för att de som i dag går på Specialmottagningen eller DBT-teamet kommer att oroas av att behöva flytta?

– Det tror jag inte. För många blir det säkert lättare att åka in till centrala stan för sitt besök, än att tvingas åka till de andra stadsdelar där verksamheterna är i dag, säger Suzanne Ågård.

ANNONS