Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Göteborg får EU-pris för tillgänglighet

EU-kommissionen har gett Göteborg sitt årliga pris för tillgänglighet, Access City Award. Enligt kommissionen är staden en bra förebild för andra europeiska städer i funktionshinderfrågor.

Priset tillkännagavs i dag, på den internationella funktionshinderdagen. Enligt EU-kommissionen har Göteborg gjort ett enastående arbete med att förbättra tillgängligheten till transport, bostäder och arbete för funktionshindrade och äldre. I motiveringen tar de även bland annat upp att funktionshindrade prioriteras när tillgänglighetsanpassade bostäder blir lediga och staden systematiskt arbetar med att förbättra allmänna platsers tillgänglighet.

Det är fastighetskontoret vid Göteborgs kommun som har ansvarat för ansökan. De nås av beskedet först när GP ringer. Priset offentliggörs i samband med en ceremoni vid 17-tiden på tisdagen.

- De här på kontoret som ansvarar för det här uppdraget är nere i Bryssel för ceremonin, säger Åsa Grip, kommunikationschef på fastighetskontoret.

Andrapriset gick till franska Grenoble, och tredjepriset till polska Poznan.

Priset Access City Award har getts ut en gång per år sedan 2010 och ges till den stad som har visat hållbar förbättrad tillgänglighet i stadslivet, och som har konkreta planer för vidare förbättringar.

Tidigare vinnare är: Ávila, Spanien, Salzburg, Österrike och Berlin, Tyskland.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.