Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den 3-4 september blir startskottet för den första upplagan av Frihamnsdagarna. – Vi har ett viktigt och omfattande program, säger David Björneloo som är en av initiativtagarna. Bild: Privat, Olof Ohlsson
Den 3-4 september blir startskottet för den första upplagan av Frihamnsdagarna. – Vi har ett viktigt och omfattande program, säger David Björneloo som är en av initiativtagarna. Bild: Privat, Olof Ohlsson

Göteborg får ett eget Almedalen

Under två dagar i september ska Frihamnen bli en arena för politiska debatter, seminarium och workshops. Det nya evenemanget Frihamnsdagarna beskrivs av initiativtagarna som förhoppning att starta en Göteborgsvariant av Almedalsveckan.
– Vi har ett viktigt och omfattande program, säger David Björneloo som är en av initiativtagarna.

Den 3-4 september blir startskottet för den första upplagan av Frihamnsdagarna. Det är ideella krafter som står bakom initiativet och efter att via en debattartikel ha sträckt ut en hand till andra aktörer för att medverka i skapandet av evenemanget så står nu första upplagans program klart.

– Vi är ett gäng vanliga göteborgare som upplevde att det saknades en mötesplats där samhällsfrågor kan diskuteras och där man kan göra skillnad. Genom debattartikeln ställde vi frågan om fler delade vår bild och efter det hörde jättemånga av sig och ville fylla Frihamnsdagarna med innehåll. Det har varit jätteroligt, säger David Björneloo.

Vill skapa en rolig mötesplats

Bland deltagarna hittas nu bland annat politiska partier, företag, organisationer och forskare. Programinnehållet kommer i år till stor del bestå av föreläsningar, seminarium och workshops med fokus på aktuella samhällsfrågor och demokrati. Några av frågorna som kommer att diskuteras är fake news tillsammans med forskare, vad som krävs för att lösa ungdomsarbetslösheten och hur Göteborgs talanger ska våga satsa på sina drömmar.

– Vi vill framförallt stötta demokratin och låta alla få sina röster hörda. Sen har det varit svårt att planera för eventet, framförallt eftersom vi är i en pandemi, men vi hoppas att vi kommer kunna växa och bli ett betydligt större evenemang nästa år. Vi vill få in musik och mat och annat också så det inte bara blir viktiga samtal utan en härlig och rolig mötesplats också.

Gratis att besöka

För den som vill besöka Frihamnsdagarna är det gratis och på grund av pandemin kommer också alla programpunkter att finnas tillgängliga att se online.

– Vi har ett viktigt och omfattande program och det känns fantastiskt. De politiska partierna får också varsin talartid i programmet precis som i Almedalsveckan vilket har saknats i Göteborg, säger David Björneloo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.