Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Göteborg får boende för fattiga EU-medborgare

Det öppnar inför vintern och ska innehålla mellan 25 och 30 platser.

Under tisdagen hölls ett möte mellan kommunen och fyra frivilligorganisationer. En av dem som var med på mötet var Dario Espiga (S), ordförande i social resursnämnd.

GP har tidigare berättat om att det kommit många tiggare och fattiga EU-medborgare till Göteborg. Om alla stannar blir det tufft för dem under vintern. Därför har frågan om ett härbärge som enbart riktar sig till denna målgrupp kommit upp som ett förslag. Liknande boenden finns både i Stockholm och i Oslo.

Nu får också Göteborg ett boende för fattiga EU-medborgare med mellan 25 och 30 platser. Dessutom kan det bli aktuellt med jourplatser för två-tre barnfamiljer.

- Vi är överens om behovet. Det handlar om ett boende som har öppet under vintersäsongen, säger Dario Espiga.

Det som sker nu är att frivilligorganisationerna tillsammans med kommunens tjänstemän tar fram ett underlag till politikerna. Placering, öppettider, möjligheter till dusch och andra frågor ska ingå i underlaget. Även vilka fattiga EU-medborgare som ska prioriteras måste diskuteras mer.

Målet är att härbärget öppnar det här året.

- Det är inte klart med placering, men Bräcke diakoni menar att de har möjligheter och platser för ett sådant boende, säger Dario Espiga.

Hur mycket ett boende kommer att kosta kommunen kan inte Dario Espiga säga i dag.

- Vi politiker är överens om att ta fram medel och ska driva frågan. De här människorna har varken psykisk sjukdom eller är missbrukare. Men fattigdom har tvingat dem hit och vi måste hjälpa de som har det allra svårast under vintermånaderna, säger Espiga.

Stadsmissionen, Räddningsmissionen, Bräcke diakoni och Frälsningsarmén var de frivilligorganisationer som var med på mötet i dag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.