Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg får 1 200 bostäder i ny stadsdel

Nästa år tas första spadtaget för en ny stadsdel i Hovås. Totalt kommer 1 200 bostäder att byggas i närheten av Brottkärrsmotet. Även nya kontor och mer handel planeras i området.

En av de drivande aktörerna i Nya Hovås är fastighetsutvecklingsbolaget Next Step Group. De äger mycket av marken runt Origo-huset där den nya stadsdelen ska byggas. De två detaljplanerna som finns för området är godkända av kommunen, men har överklagats.

- Vi går just nu in i ett jättespännande läge. Överklagandena ligger hos Länsstyrelsen och det har sin gång. Men det är få personer som har överklagat och vi hoppas att det ska gå relativt fort, säger Jacob Torell , vd på Next Step Group.

Han hoppas att första bygget ska komma igång redan till våren.

Först ut kan Spektrum-byggnaden bli, en "kunskapsgalleria" som ska byggas längs med Billdalsvägen. Den fem våningar höga byggnaden ska innehålla både skola, butiker, kafé, restaurang och sociala ytor som ska vara öppna både dag- och kvällstid.

- Vi vill att det ska bli en mötesplats i området och att byggnaden ska leva många timmar om dygnet, till exempel med kvällskurser, utställningar och restaurangverksamhet. Huset ska också innehålla den typ av service som du behöver varje dag.

Spektrum-byggnaden är ett resultat av det dialogarbete som Next Step Group haft med boende och andra aktiva i området.

- Vi har lagt väldigt mycket fokus på att träffa människor som är intresserade av att ta del av våra visioner. Vi har lyssnat på vad som efterfrågas och sedan har vi gett den infon vidare till stadsbyggnadskontoret, säger Jacob Torell.

HSB har också varit mycket drivande i Nya Hovås. De bygger tillsammans med Skanska och Veidekke 850 av de 1 200 bostäderna i området. Mycket av inspirationen är hämtad från kvarteret Sluseholmen i Köpenhamn. Där har husen olika fasader och takhöjderna varierar liksom materialet.

- Det ger ett spännande intryck och det vill vi ta vidare till Nya Hovås. Vi har fått många önskemål om att det ska vara roligt och trivsamt, att det ska finnas liv även mellan husen. Målet är att bygga ett område som du inte vill åka ifrån, säger Cecilia Lööf, informationschef på HSB.

Bara runt 230 av de nya bostäderna kommer att vara hyresrätter. De ska byggas av kommunägda Familjebostäder.

Enligt Katrin Amgarth, chef för marknad och kommunikation, är det de första hyresrätterna de bygger i södra Göteborg.

- Det är jättestort för oss och väldigt spännande. Det behövs verkligen hyresrätter i de här områdena och intresset är stort. Det är många som hör av sig till oss redan nu, säger hon.

Familjebostäder hoppas på att bygget ska kunna börja 2015. Vilken typ av hyresrätter det kommer att bli är inte klart. Inte heller vad de kommer att kosta.

- Men eftersom vi kommer att bygga så pass många finns det ju möjlighet att få en viss variation när det gäller standard och därmed hyran, säger Katrin Amgarth.

Hon öppnar också för lite mer alternativa byggen med mindre lägenheter och gemensamma ytor.

- Det finns ett stort intresse för den typen av boenden i Göteborg och vi har haft kontakt med en del föreningar. Om det verkligen blir något sådant vet jag inte i dag, men vi för samtal, säger hon.

Bild: Bild: Arkitema arcitects

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.