Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Göteborg stad räknar med att få full kostnadstäckning av Migrationsverket för flyktingmottagandet från 2015 och framåt. Bild: Jonas Lindstedt
Göteborg stad räknar med att få full kostnadstäckning av Migrationsverket för flyktingmottagandet från 2015 och framåt. Bild: Jonas Lindstedt

Göteborg får 1,2 miljarder från Migrationsverket

Totalt slutade notan för flyktingmottagandet i Göteborg mellan 2015 och 2017 på nästan 1,2 miljarder kronor. Men Göteborgs stad väntas nu få full kostnadsersättning – av Migrationsverket.

Under 2015 tog Sverige emot drygt 35 000 ensamkommande barn och unga som sökte asyl, 1 700 av dessa människor hänvisades till Göteborg. Tidigare år hade motsvarande antal asylsökande till kommunen legat på mellan 100 och 200.

Göteborgs stad utsågs även till ankomstkommun med ansvar för att ordna tillfälligt boende i avvaktan på att barn och unga anvisats till sin mottagningskommun.

Social resursförvaltning har i etapper ansökt om ersättning för kostnader i samband med mottagandet, inklusive de tomma platserna som förvaltningen köpte på sig för säkerhet skull.

LÄS MER: Tomma platser för miljoner

Förvaltningen konstaterar nu att Migrationsverket täcker samtliga kostnader som Göteborg har haft i samband med det stora mottagandet av ensamkommande barn under och efter 2015.

"Vi har fått kritik"

Michael Ivarson är förvaltningsdirektör vid social resursförvaltning.

– Vi har fått kritik för att vi har använt Göteborgarnas skattepengar på ett felaktigt sätt. Därför tycker jag att det är viktigt att berätta att vi väntas få full kostnadstäckning från staten och även för de kostnader vi haft för icke-belagda platserna. Migrationsverket bedömer att det var rimlig åtgärd i det läget som var, säger han.

Hittills har kommunen fått 1,177 miljarder kronor i ersättning för åren 2015–2017. Nu väntar social resursförvaltning på ytterligare 3 miljoner för att nå full kostnadstäckning. Boendekostnaderna för ensamkommande är den post som kostat mest.

Från år 2016 har antalet asylsökande ensamkommande barn minskat dramatiskt. Under förra året anvisade Migrationsverket 41 av de 1 366 ensamkommande som sökte asyl i Sverige till Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.