Elisabeth Undén (MP) är styrelseordförande i Göteborg Energi.
Elisabeth Undén (MP) är styrelseordförande i Göteborg Energi.

Göteborg Energi vill sälja Skövde biogas

ANNONS
|

Göteborg Energis styrelse har beslutat att ansöka om försäljning av sina ägarandelar i Skövde biogas. Enligt det kommunala energibolaget kommer kommunfullmäktige att få ta ställning till frågan den 3 december.

–Än så länge finns inget beslut om en nedläggning, poängterar Elisabeth Undén, styrelseordförande på Göteborg Energi.

GP skrev för ungefär en månad sedan om miljonsatsningen för att rädda Skövde biogas från konkurs. Göteborg Energi gick in med 35 miljoner och Skövde kommun med lika mycket. Men nu vill det kommunala energibolaget alltså veta vad kommunfullmäktige tycker.

Enligt styrelsebeslutet kan försäljning ske både genom att sälja aktier eller företagets "inkråm". Om en försäljning inte är rimlig föreslår bolaget nedläggning eller fortsatt drift. En nedläggning verkar dock avlägsen.

ANNONS

–Vi ska utreda de olika alternativen. Än så länge vet vi inte hur vi ska göra. Men vi hade väl inte puttat in de här extrapengarna om vi inte trott på bolaget, då hade vi lika gärna kunnat låta bolaget gå i konkurs direkt, säger Elisabeth Undén.

Sedan biogasanläggningens start 2012 har verksamheten kantats av en rad problem. Det har saknats avfall att röta och transporten av biogas har inte funkat. I väntan på lastbilsflak har biogas fått eldas upp.

Alltför optimistiska kalkyler har gjort att projektet varje år lidit större miljonförluster än beräknat. Intäkterna har blivit mindre och kostnaderna större än beräknat. GP har bland annat skrivit om det låga oljepriset som pressar biogaspriserna neråt, samtidigt som slaktavfall har blivit eftertraktat på rötningsmarknaden. Dessutom brann slakteriet ner.

Arlas mejeri skulle leverera vassle i en ledning direkt till biogasanläggningen. Skövde biogas investerade miljontals kronor men snart meddelade Arla att de skulle lägga ner sitt mejeri. Skövde biogas har uppskattat förlusten till åtta–tio miljoner kronor. Pengar som bolaget nu kräver från Arla i skadestånd för avtalsbrott.

Det minskade inflödet av rötningsmaterial har tvingat bolaget att säga upp en rad kontrakt med lantbrukare, eftersom de inte kan erbjuda lika mycket gödsel längre.

ANNONS

–Jag vill gärna köpa gödsel i fortsättningen också och det har jag sagt till dem, men just nu vill de inte sälja. De har ju lite ekonomiska problem. Uppsägningstiden var sex månader så de passade väl på att säga upp det i tid, säger en av lantbrukarna till GP.

ANNONS