Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg är en bra stad att bo i

Göteborg klättrar som en raket på tidningen Fokus lista över Sverige bästa kommuner. Men egentligen har stan inte blivit så mycket bättre.

För nionde året i rad har tidningen Fokus sammanställt en lista över Sveriges kommuner, med utgångspunkten var det är bäst att bo.

– Vi utgår ifrån individen, invånaren. Till skillnad från undersökningar som mäter till exempel företagsklimat försöker vi sätta oss in i huvudet på den enskilda människan, säger Fokus chefredaktör Martin Ahlquist.

I år har Göteborg tagit ett jätteskutt uppåt: från plats 107 till plats 6. Även grannen Mölndal har klättrat, från plats 43 till 5.

Det är lätt att börja fundera på vad som har hänt. Om det har regnat mindre eller om spårvagnarna har gått snabbare? Tyvärr är förklaringen lite tråkigare än så.

– I år har vi gjort en totalöversikt på undersökningen och tagit hjälp av Handelshögskolan i Jönköping, med professor Charlotta Mellander och hennes tre forskare. Det har lett till att undersökningen har fått en högre vetenskaplig grund. Dessutom satt de på väldigt bra material som ingen annan har tillgång till. Den här gången har vi därför kunnat mäta sådant som vi har velat mäta tidigare men inte kunnat, säger Martin Ahlquist.

Med den nya mätmetoden har kommunerna kunnat tillgodräkna sig sådant som man kan ha nytta av som invånare, trots att det inte ligger just i den aktuella kommunen. En flygplats till exempel.

– Tidigare har Göteborg inte kunnat räkna med Landvetters flygplats, eftersom den ligger i en annan kommun. Nu kan vi mäta över kommungränserna, och ser då att man i Göteborg har tillgång till väldigt många flygdestinationer.

Förändringarna i undersökningen har överlag lett till att det har gått bättre för större städer i år. Stockholm knep till exempel förstaplatsen.

– Att storstäder till exempel har ett diversifierat nöjesutbud och många arbetsgivare att välja bland har inte märkts förut, men det datamaterial vi har fått tillgång till har gjort att storstäderna nu klarar sig bättre.

Fokus undersökning har utgått ifrån 45 variabler, allt från kvaliteten i skolan till skattesatser och hur blandad befolkningen är.

– Forskning visar faktiskt att i en stad eller region där befolkningen är mer blandad utvecklas man bättre. Det är inte bara fint att säga så, det är så. Toleranta städer klarar sig bättre, säger Martin Ahlquist.

Fokus har också låtit dela in undersökningen efter kommunernas storlek och närhet till storstad. Bäst av glesbygdskommunerna är Kiruna, vilket den kan tacka gruvnäringen för.

Bland landsbygdskommunerna är vinnaren Varberg, en kommun som till skillnad från andra kommuner i samma grupp växer. Uppsala är den bästa stadskommunen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.