Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sofia B Olsson är kökschef på resturang vRÅ på Posthollet i Göteborg. Hon håller med om att Göteborg är en av världens bästa matdestinationer.  Bild: Per Wahlberg
Sofia B Olsson är kökschef på resturang vRÅ på Posthollet i Göteborg. Hon håller med om att Göteborg är en av världens bästa matdestinationer. Bild: Per Wahlberg

Göteborg är en av världens bästa matdestinationer

En av världens mest kända tidskrifter, National Geographic, har listat de bästa matdestinationerna i världen 2019. Som enda nordiska destination med på listan finns Göteborg och den svenska västkusten.

Det är den anrika tidskriften National Geographic som har listat världens bästa matdestinationer under 2019 – platser som de menar har god mat i sitt dna.

I fint sällskap med städer som italienska Bologna, Beirut i Libanon och San Sebastian i Spanien hittar man Göteborg och den svenska västkusten. Det är den enda nordiska destinationen som kvalat in på listan bland de övriga 17 destinationer som tidskriften utnämnt i världen.

I motiveringen beskrivs Göteborg som en livlig studentstad där det även går att hitta avslappnade kaffebarer för det obligatoriska eftermiddagsfikat. I samband med fikat, som tidskriften för övrigt beskriver som en skandinavisk besatthet, nämns att Göteborg även har ett rikt utbud av räkmackor.

Skaldjuren hyllas

Vidare motiverar de Göteborgs plats på listan med de många lokala småskaliga bryggerier som finns i staden och vars öl kan avnjutas på många av Göteborgs barer, som enligt National Geographic balanserar mellan att vara "hipster chic" och "dockside industrial".

Och såklart lyfter man fram skaldjuren på västkusten. Bland annat rekommenderar de ett besök till Klädesholmen för en sillmåltid i en flytande bastu på restaurangen Salt & Sill och skaldjurssafari i Bohuslän.

Sofia B Olsson, kökschef på vRÅ i Göteborg.. Bild: Cecilia Hallin/elStudio
Sofia B Olsson, kökschef på vRÅ i Göteborg.. Bild: Cecilia Hallin/elStudio

Sofia B Olsson är kökschef på restaurang vRÅ i Göteborg. Hon skriver under på att Göteborg är en av världens bästa matdestinationer.

– Självklart, svarar Sofia B Olsson och skrattar, men tillägger samtidigt att hon är partisk då hon är göteborgare sedan födseln.

Hon ser utnämningen som välförtjänt för alla krögare i staden.

– Det är väldigt roligt för alla som jobbar för att vi ska vara ett härligt besöksmål.

"Kreativt och bubblar"

Även beskrivningen av Göteborg som en hipster-industriell stad faller henne i smaken. Sofia B Olsson berättar att hon själv använt beskrivningen när hon tipsat nationella mattidningar och kockar om Göteborg.

– Det är kreativt och bubblar, det finns en vilja att utveckla och skapa något och det finns mycket samarbete mellan kockar, urbana odlare och konstnärer. Det finns även många småproducenter och skaldjursfiskare och fiskare som gör det möjligt. Vi har fantastiska råvaror och en väldigt vacker kust.

Sofia B Olsson har arbetat som kock i drygt 15 år och beskriver den största förändringen i Göteborg sedan starten är att utbudet av restauranger ökat markant. Hon tror att en sådan här lista kan ha stor påverkan för Göteborg, då ljuset annars oftast faller på Stockholm.

– Det kan avgöra om någon väljer att resa till Göteborg eller inte, vi vill ju att fler ska komma hit och turista för maten och miljön, säger Sofia B Olsson.

Enligt henne gör kombinationen av ett brett utbud, med många genomtänkta koncept och att man ligger i framkant råvarumässigt Sverige till ett bra land matmässigt.

– Både Stockholm och Malmö är också väldigt bra. Lite ödmjuk får man vara, säger hon.

Vill man inte besöka Göteborg eller den svenska västkusten, men är ute efter motsvarande upplevelse rekommenderar National Geographic att man besöker norra Spaniens kustregion Asturien.

De som listas som bästa matdestinationerna 2019

McLaren Vale, södra Australien

Bologna, Italien

Göteborg och västkusten, Sverige

Beirut, Libanon

Boyne Valley, Irland

Cusco, Peru

Sonoma County, Califronia

San Sebastian, Spanien

Western Cape, Sydafrika

Mendoza, Argentina

Baja Californa, Mexiko

Lyon, Frankrike

Zanzibar, Tanzania

Chiang Mai, Thailand

Mysore, India

Chengdu, Kina

Galle, Sri Lanka

Källa: National Geographic

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.