Ljus över Götaplatsen.
Ljus över Götaplatsen.

Götaplatsen lysande vinnare

ANNONS
|

- Jag hade hoppats att vi skulle vinna. Det känns inspirerande, men också som ett förpliktigande inför framtida projekt, säger en glad Vladan Paunovic en halvtimma efter att vinnaren av det åtråvärda priset utsetts på torsdagskvällen.

Ljusdesignern Vladan Paunovic har lyckats med att skapa ett stadsrum, där han regisserat ljussättningen så att det känns som den alltid har funnits där. Konstmuseets övre taklinje, de sju portalerna (en gång kallade de sju suckarna) och de grå murarna är belysta. Även den nedre marknivån har fått sig en släng av nedåtriktat ljus.

– Ljussättningen har minskat glappet mellan människa och arkitektur på Götaplatsen. Den har i viss mån ändrat skalan och maktspråket och gjortplatsenmer fattbar och tillgänglig. Att ljuset satts på kulturinstitutionerna kan ju ses som ettled iatt lyfta framkulturens arenor, kommenterar Konstmuseets chef Isabella Nilsson Vladans Paunovics arbete.

ANNONS

Ansiktslyftning

Götaplatsen, som är en av landets mer kända stadsmiljöer, fick förra året en efterlängtad ansiktslyftning, med fokus lagt på ljussättning och belysning. Avsikten var att skapa ett vackert rum, förstärka byggnaderna runt platsen och göra Götaplatsen mer attraktiv kvällstid.

– Det tog årtionden av diskussioner att förändra platsen, som nu har fått det lyft den förtjänar. I dag dröjer sig folk kvar efter en teaterföreställning för att prata och umgås, säger Ingemar Johansson från Göteborgs trafikkontor, som har beställt jobbet.

Svenska ljuspriset arrangeras varje år av Sydsvenska, Västsvenska och Svenska Belysningssällskapen tillsamman med tidningen Ljuskultur. Tävlingens syfte är att lyfta fram projekt, där ljus har använts på ett föredömligt sätt, för att bland annat förstärka arkitektur. Juryn bedömer både visuella, estetiska, funktionella, tekniska och rent driftekonomiska kvaliteter.

I år tävlade Götaplatsen bland finalister som Scandic hotell Grand Central i Stockholm, E-huset vid Lunds tekniska högskola och Halmstads regionbussterminal. Tidigare vinnare har varit Svedjebron i Boden, Matildelunds förskola i Kumla samt modevaruhuset k:fem i Vällingby.

Varje år utses Svenska Ljuspriset. Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och vill lyfta fram projekt där ljus använts på ett föredömligt sätt för att förstärka anläggningens funktion och arkitektur.

ANNONS

ANNONS