Göran Johansson mest känd

ANNONS
|

Det här visar den nya undersökning som SOM-institutet gjort i den rapport som presenterades på tisdagen. Göran Johansson har visserligen blivit lite mindre känd sedan han avgått, men siffrorna för honom är fortfarande mycket höga.

- Han är lika välkänd som partiledarna i våra riksdagspartier, säger professor Sören Holmberg som granskat hur kända politikerna i Göteborg och Västsverige är. Notabelt är dock att Anneli Hulthén börjar bli riktigt känd bland innevånarna i Västra Götaland och hon har också en stigande popularitet.

Det är bara Göran Johansson och Anneli Hulthén som är kända av mer än 50 procent. De flesta övriga politiker är inte kända av fler än max 20 procent av innevånarna.

ANNONS

- Majoriteten av ledande lokal - och regionpolitiker är mycket okända bland folk i allmänhet. Och de blir inte mycket mer kända vartefter de tjänstgör som folkvalda. De blir inte heller mer uppskattade med tiden som de tjänstgör år efter år. Föga kända politiker blir föga populära, menar Sören Holmberg.

I regionpolitiken är göteborgaren Johnny Magnusson den klart mest kände. 42 procent av de tillfrågade vet vem han är, medan den förra regionstyrelseordföranden Roland Andersson var bekant för 36 procent av innevånarna. Avgående regionrådet Kent Johansson kommer också över 30 procent i kändisskap.

Av de avgående politikerna i Göteborg var Jan Hallberg mest känd vid sidan av Göran Johansson. Helene Odenjung (FP) och Marie Lindén (V) hade också "kändissiffror" över 25 procent.

Miljöpartiets Kia Andreasson är förvånansvärt okänd trots att hon suttit i kommunledningen i många år.

ANNONS