Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Göran Johansson är upprörd

Göran Johansson upprörs av försvarets planerade nedläggning av Göteborg wind orchestra. I ett brev till försvarsminister Sten Tolgfors vädjar kommunstyrelseordföranden om omprövning i frågan.
Den svenska försvarsmakten har beslutat att lägga ned de två sista, professionella militärorkestrarna i Sverige; Flygvapnets musikkår i Göteborg, civilt kallad Göteborg wind orchestra, samt Marinens musikkår i Karlskrona. Från och med nästa år kommer orkestrarna inte att få några nya uppdrag från försvaret. Ett faktum som innebär varsel om uppsägningar för orkestermedlemmarna i Göteborg wind orchestra.

Missnöjda röster över beslutet hörs även utanför orkestrarnas replokaler. För en av dessa står Göran Johansson, kommunstyrelseordförande i Göteborg. I ett brev till försvarsminister Sten Tolgfors vädjar han om att försvarets ställningstagande ska omprövas. Ett av argumenten är att professionella organisationer bäst klarar av att utföra sina uppdrag. Vidare ses orkestrarna som en viktig del i den svenska kulturtraditionen och historien.

"Försvarsmaktens planer innebär att Sveriges enda professionella militärmusikorkestrar nu försvinner för gott och med det ett kapitel i svensk musikkulturhistoria som inte kan återskapas", skriver Göran Johansson i sitt brev.

Göteborg wind orchestras förslag om en trepartslösning där kommun, region och stat tar ansvar för orkesterns framtid, kommer att tas upp i regionens kulturnämnd tidigast i september.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.