Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Gömde knark i brandsläckare – döms till fängelse

Tusentals narkotikaklassade tabletter levererades väl inpackade i brandsläckare. I sitt förråd hade mannen ytterligare kilovis med tabletter. Nu döms han till fängelse i fem och ett halvt år för grovt narkotikabrott.

Polisen spanade under sensommaren i år mot ett källarförråd i Kortedala. Vid tillslaget den 17 augusti hittades en väska med 5,8 kilo narkotikaklassade tabletter.

I mannens bostad, i ytterligare ett förråd samt i mannens personbil förvarade 38-åringen hundratals tabletter. Sammanlagt hade han hanterat över 80 000 tabletter.

Polisens spaningsbilder visar att en av leveranserna av narkotikaklassade tabletter fördes in i Sverige i en långtradare. Narkotikan hade förpackats i två brandsläckare och tre välförslutna paket.

Visste inte att tabletterna var narkotikaklassade

Under rättegången erkände mannen att han hade förvarat tabletter, men att han varken kände till den exakta mängden eller att det rörde sig om narkotikaklassade preparat. På grund av en stor skuld hade andra män tvingat honom att förvara väskorna, uppgav han. Andra tabletter var utskrivna på recept, hävdade mannen.

Tingsrätten gjorde emellertid bedömningen att mannen varit medveten om att det rört sig om narkotikaklassade tabletter och att han haft dem för att sälja vidare till andra. Förklaringen att han bara sålt potensmedel lämnades utan avseende av rätten.

Köpte 2,5 kilo narkotika – tog bussen

Mannen döms också för att tidigare under sommaren sålt 2,5 kilo narkotikaklassade tabletter till en annan person. Polisens spanare kunde följa hela händelseförloppet – från en parkeringsplats i Gamlestan där väskor med tabletter lämnades över, via Brunnsparken där köparen bytte till en buss mot Frölunda.

När köparen steg av stoppades han av polis. Väskorna visade sig innehålla såväl narkotika som kontanter.

Förutom de två fallen av grovt narkotikabrott döms mannen även för ringa narkotikabrott. Den man som körde långtradaren med paket och brandsläckare som innehöll tabletter frias däremot av tingsrätten. Det anses inte bevisat att han var medveten om att han transporterade narkotika.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.