Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Gårdstensfirande med Mellovinnaren

Det tidvis kontroversiella kommunala bostadsbolaget Gårdstensbostäder firade på lördagen sitt 20-årsjubileum. I år med bland andra melodifestivalvinnaren på programmet.

När bolaget bildades var många av Gårdstens hyreshus kraftigt försummade och nedslitna. Många lägenheter stod tomma. Under 2000-talets första år genomfördes en stor upprustning och ombyggnad av husen där kommunen, genom Framtiden-bolaget, satsade över en halv miljard kronor i Gårdsten.

Det är grunden till stadsdelens framgångsrika omvandling.

Parallellt med upprustning av husen engagerade sig bolaget också i arbetsförmedling, fritidsaktiviteter och brottsbekämpning. Det sistnämnda fick den dåvarande ledningen av bolaget att utan lagstöd försöka vräka hyresgäster.

I flera av dessa fall var hyresgästerna romer. Gårdstensbostäders uppsägningar underkändes av domstolarna men vållade stor oro för de drabbade.
- Sådant förekommer inte längre. Så vitt jag vet är alla romer som bor här nu nöjda, säger Sali Resblom, barnskötare, som var med och startade personalkooperativa förskolan Romano Ilo (romska hjärtat) i Gårdsten 2001.

- Förskolan öppnades för att romska föräldrar skulle våga lämna sina barn till en förskola, så att de själva skulle komma ut i arbete.

Nu har förskolan två avdelningar med 35 barn inskrivna, numera är hälften av dem icke-romska.

Själv har Sali Resblom bott i Gårdsten sedan 1994.
- Stadsdelen har utvecklats enormt sedan dess, det är stor skillnad. Förskolan har ett jättebra samarbete med Gårdstensbostäder, säger Sali Resblom.

Romano Ilo samarbetar också med musikrörelsen El Sistema och en grupp barn från förskolan är med på deras konsert under festdagen, som hålls i Dalen - den gröna mittdelen av Gårdsten.

Gårdstensdagen är ett årligt arrangemang, som i år fått tyngre artister än vanligt på scen, med Robin Bengtsson i spetsen plus melodifestivalkollegorna Lisa Ajax och Wiktoria.

Bland festplatsens alla tält fanns ett som tillhörde GAIS. Klubben samarbetar sedan förra sommaren med Gårdstensbostäder och har varje torsdag fotbollsskola för tjejer och killar mellan sex och tolv år. Akademiansvarige Mikael Lindström är på plats varje vecka.
- Under våren har vi haft mellan 48 och 60 barn på torsdagarna. De utvecklar en otrolig glädje. Den energi jag får av de tre timmarna i Gårdsten klarar jag mig på i flera dagar.

Runt 25 föräldrar är alltid med runt träningarna, och fyra av dem har kommit med som tränare.
- När vi får med föräldrarna blir de ambassadörer, berättar om oss och träningen och lockar fler att vara med. Det är viktigt, säger Mikael Lindström, som får säga till energiska barn att inte skjuta så hårt när han gång på gång får bollar i magen när de lyckas prickskjuta rätt genom hålen i träskivan han håller i medan vi pratar.

Michael Pirosanto, vd för Gårdstensbostäder, framhåller de boendes engagemang som nyckeln till stadsdelens uppryckning. Och när han med glädje pratar om de över 1000 nya lägenheter som ska byggas, är det bostadsrätter, villor och radhus han framhåller.
- För 20 år sedan var 87 procent av bostäderna hyresrätter, efter nybyggnationerna kommer andelen att vara 70 procent.

I gröngräset fanns också Ali Moeeni Taghavi, ordförande (S) för sdn Angered. Han konstaterade att Gårdsten haft en mycket bra sänkning av arbetslösheten och räknar med att Gårdsten om "fem till åtta år" inte längre finns med på polisens lista över mest utsatta områden i landet.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.