Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Michael Pirosanto, vd Gårdstensbostäder, menar att det är viktigt att hålla de boende informerade, för att öka tilliten i området. Bild: Nicklas Elmrin
Michael Pirosanto, vd Gårdstensbostäder, menar att det är viktigt att hålla de boende informerade, för att öka tilliten i området. Bild: Nicklas Elmrin

Gårdstensbostäders vd saknar information om skolans framtid

Gårdstensbostäders vd Michael Pirosanto är inte glad över att Gårdstensskolan står tom i väntan på beslut – och han är oroad över vad bristen på information ska leda till.
– Om man ska skapa tillit så måste man gå ut och informera om vad som ska hända, säger han.

Tidigare i sommar plockades Gårdsten bort från polisens lista över särskilt utsatta områden. I dag betecknas området istället som ett riskområde. Bakom den positiva förändringen ligger ett hårt och långsiktigt arbete, inte minst från det kommunala bostadsföretaget Gårdstensbostäder.

Men trots att bolaget spelat en central roll i området ända sedan det bildades för drygt 20 år sedan har Gårdstensbostäders vd Michael Pirosanto inte fått någon information om att den stora skolan mitt i området kommer att stå öde under den närmaste framtiden.

LÄS MER: Staden har inte råd att riva Gårdstensskolan

Kände inte till beslutet

Beslutet som fattades av lokalnämnden i maj i år kommer som en nyhet när GP ringer upp.

– Det hade varit bra för oss att få den informationen. Och de boende har inte fått någonting heller. Det har inte kommit någonting i brevlådorna här i Gårdsten, säger han.

Vad tänker du om det?

– Det är väldigt viktigt att man går ut och förklarar vad ändamålet är, varför den är tom. Och vad man ska göra. Skolan är en av de viktigare delarna vi har här och ska man skapa tillit så måste man gå ut och informera om vad som ska hända.

Området växer

Han säger att mycket positivt är på gång i området: det byggs både i norra och östra Gårdsten. Totalt väntas 1 500 nya bostäder byggas fram till 2025. När de är klara kommer antalet invånare att öka till omkring 13 000 personer.

Valdeltagandet ökade i förra höstens val och andra mätningar visar att de boende engagemang i sitt området också gått upp. Tilliten ökar, konstaterar Michael Pirosanto.

– Men tillit är inget man får direkt, utan det får man genom ett långsiktigt arbete och genom att man bjuder in, säger han.

Skolan viktig för utvecklingen

Hur ser du själv på att skolan kommer att stå tom?

– Jag är inte glad åt det. Det är inte bra att ha en stor, tom byggnad. Det kan ju hända vad som helst när den står öde. De måste säkra upp så att det inte blir en leksak eller att den blir vandaliserad.

Han säger att skolan är en väldigt viktig utvecklingsdel när det gäller områdets framtid.

– Man kan säga att det är primärt. Det är så oerhört viktigt att ungdomarna går ut med fullständigt godkända betyg.

Marta Sandoval Peterson, fastighetschef på lokalförvaltningen, skriver i ett mejlsvar till GP att det är stadsdelsförvaltningen som ansvarar för information till intressenter och medborgare i stadsdelen och att lokalförvaltningen har ett nära samarbete med grundskoleförvaltningen i frågan om Gårdstensskolan.

– Förvaltningarna tillsammans har hållit Gårdstensbostäder informerade om planerna för Gårdstensskolan under våren och tänker fortsätta att göra så under hösten, skriver hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.