Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Gårdsten tas bort från lista

På två år har brottsligheten minskat med 20 procent i Gårdsten och i mars blir området av med stämpeln som särskilt utsatt område.

Det framgår av ett gemensamt pressmeddelande från Gårdstensbostäder och polisen i nordöstra Göteborg på fredagsmorgonen.

Från den 1 mars kan alltså inte Gårdsten längre klassas som ett särskilt utsatt område enligt polisen i nordost, där Ulf Merlander är polisintendent.

– För att ett område ska kunna klassas som särskilt utsatt måste vissa kriterier vara uppfyllda men som inte längre uppfylls i Gårdsten. Det senaste två åren har brottsligheten gått ner drygt 20 procent i Gårdsten och otillåten påverkan mot polis och narkotikahandeln har nästan helt upphört, säger Ulf Merlander.

Antalet anmälda brott per 1 000 invånare har minskat från 80 till 63 mellan åren 2016 och 2018. Motsvarande siffra för Göteborg är 179 anmälda brott 2016 och 136 för 2018.

LÄS MER: Göteborgsområde kan tas bort från ökända polislistan

Enligt Merlander har Gårdstensbostäders arbete i området haft stor betydelse för utvecklingen i området och kan ge hopp för andra särskilt utsatta områden.

Michael Pirosanto, vd vid Gårdstensbostäder:

– Det är otroligt viktigt att jobba konsekvent och långsiktigt när man ska vända en stadsdel. Några av framgångsfaktorerna är att bolaget sitter mitt i stadsdelen, arbetar konsekvent med trygghetsarbete på olika sätt, skapar arbetstillfällen och skapar aktiviteter för barn, unga, föräldrar och äldre, säger han enligt ett pressmeddelande.

Jämfört med 1997 har antalet anmälda brott per 1 000 invånare minskat med nästan två tredjedelar, från 180 till 63 anmälda brott. För Göteborg som helhet är minskningen inte lika dramatisk. 1997 anmäldes 177 brott per 1 000 invånare och motsvarande siffra för 2018 var 136.

LÄS MER: Därför sticker Gårdsten ut i statistiken

I Sverige finns 23 områden som av av polisens Nationella operativa avdelning, Noa, har klassat som "särskilt utsatta." Sju har funnits i Göteborg, men nu försvinner alltså Gårdsten. Området hamnar i stället på den lista över 61 områden i landet som klassas som enbart "utsatta".

– Vi får ta ett steg i taget, säger Ulf Merlander.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.