Gårdfesten nytt inslag på årets megaloppis i Majorna

Årets megaloppis i Majorna var som den brukar – enormt stor. Nya uppskattade inslag var fler bajamajor och en gårdsfest på Musikens hus inriktad på odling, retrokläder och musik.
– Det bästa är att få musikunderhållning. Det sämsta är blåsten. Klädställningen har blåst omkull tre gånger, säger Anastasia Grivogiannis som försöker sälja sina gamla klänningar och blusar.

ANNONS
|

Stigbergstorget strax före lunch. En säljare försöker bli av med ett två meter högt staffli. Förbipasserande mäter det med blicken och säljaren försäkrar att det är hopfällbart. På filten bredvid ligger en trave tidningar om lastbilar från 2019 och två porslinstuppar.

Som brukligt bjöd megaloppisen i Majorna på långt mer än besökarna visste att de letade efter. Men några nyheter var det också. Informationstält och bajamajor hade ställts upp vid Stigbergstorget och Plaskis för att serva de tusentals besökarna och Musikens hus bjöd in till gårdsfest med fokus på odling, retrokläder och musik.

Tomatälvan säljer tomater

Bakom 50 olika sorters tomatplantor står odlings-influensern ”Tomatälvan” Lena Dannefjord och säljer för glatta livet.

ANNONS

– Det går makalöst bra. Det har gått åt hur mycket som helst och det är så roligt att prata tomater med andra intresserade människor, säger hon.

Annika Hazard köper tomater till sig själv i morsdagspresent från ”Tomatälvan” Lena Dannefjord som har 151 olika tomatsorter hemma och över 50 sorter med till försäljning.
Annika Hazard köper tomater till sig själv i morsdagspresent från ”Tomatälvan” Lena Dannefjord som har 151 olika tomatsorter hemma och över 50 sorter med till försäljning. Bild: Paul Wennerholm

Hemma har hon ytterligare cirka hundra sorter och kallar sig själv tomatgalen.

– Man börjar med en sort, provar en till och sen kan man inte sluta. Så har man till slut 150 sorter, säger hon.

De godaste, enligt Lena Dannefjord, heter Mei Wei och Ussuri Tiger och har redan sålt slut.

Bredvid står Elisabeth Askvärn och säljer chiliplantor med olika hetta. Några av plantorna är troligen den starka Cabanero, men den har ingen vågat köpa ännu.

– Nej, det är en som kollat om det finns kvar till senare, men annars går de lite mildare sorterna väldigt bra, säger hon.

Elisabeth Askvärn, trädgårdsmästare från Hisingen, säljer chili på megaloppisens nya gårdsfest.
Elisabeth Askvärn, trädgårdsmästare från Hisingen, säljer chili på megaloppisens nya gårdsfest. Bild: Paul Wennerholm

Lång gårdsfest på Musikens hus

Initiativet till gårdsfesten på Musikens hus togs av Erik Ridderstolpe och Gustav Nyqvist som nu springer runt och fixar.

– Idén till en gårdsfest har funnits i flera år och är ju en lågt hängande frukt så i vintras bestämde vi oss för att satsa, säger Gustav Nyqvist som utsetts till projektledare.

Hur går det då?

– Det är bara tummen upp. Massor av folk som vi inte ens känner kommer fram och säger: Fan vad kul att ni gör det här, säger Erik Ridderstolpe som även är verksamhetsledare för Musikens hus.

ANNONS

– Vi hoppas att fler hittar hit när loppisen slutar för vi har program hela kvällen, säger Gustav Nyqvist.

Vid retroklädställen lite längre bort står Anastasia Grivogannis och säljer klänningar och blusar.

– Jag såg eventet på Facebook och tänkte på mina sju påsar med kläder som jag vill bli av med så det här är jättebra. Och bra att det är insamling av grejorna efteråt så man inte behöver bära med det hem igen, säger hon.

Anastasia Grivogiannis, 25 år, musiker från Linnéstaden, säljer retrokläder utanför Musikens hus.
Anastasia Grivogiannis, 25 år, musiker från Linnéstaden, säljer retrokläder utanför Musikens hus. Bild: Paul Wennerholm

Vad är det bästa och sämsta med den här loppisen tycker du?

– Det bästa är att man får musikunderhållning och att det är gratis att sälja. Jag är ju stammis här. Jag älskar att vara här.

– Det sämsta är att det blåser så mycket. Klädställningen har vält tre gånger och det har flugit kepsar och grejor i luften.

Arrangeras av Majornas Samverkansförening

Megaloppis i Majorna har genomförts sedan 2009. I år arrangeras den av Majornas Samverkansförening i samarbete med Hyresgästföreningen, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Musikens Hus.

Då ingen föranmälan krävs av säljare och besökarna kommer och går som de önskar utan att klickas in i området finns inga exakta siffror på antalet deltagare. Men arrangören uppskattar att årets loppis lockat mellan 50 000 och 70 000 besökare – trots den kyliga vinden.

ANNONS

– Om man jämför med tidigare år så känns det som det brukar. Det är väldigt mycket folk och de är glada, säger loppisgeneralen Markus Swerlander.

LÄS MER:Göteborgs bästa loppisar – enligt experterna

LÄS MER:Så blir du en bra säljare och köpare på loppis

LÄS MER:Guide till vårens loppisar i Göteborg 2023

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS