Blandat gods. Gängledaren döms för innehav av pansarskott (nere t.v), handgranater, automatkarbiner och preparerade mobiltelefoner.
Blandat gods. Gängledaren döms för innehav av pansarskott (nere t.v), handgranater, automatkarbiner och preparerade mobiltelefoner.

Gängledare dömd - hade vapen som stoppar stridsvagnar

I ett källarförråd hade gängledaren bland mycket annat gömt ett raketpreparerat pansarskott, som i krig används för att stoppa stridsvagnar. – Vi ser en upptrappning av vapenpotentialen i Göteborg, säger åklagaren.

ANNONS
|

Den 9 januari hittade polisen två automatkarbiner med 59 patroner skarp ammunition, en kulsprutepistol, en pistol med två magasin, två handgranater och inte minst pansarskottet av modell M 80.

Det skedde vid husrannsakan mot tre adresser på Hisingen.

Där påträffades också tre sprängkapslar med varsin tillkopplad mobiltelefon.

Nu döms en man i 30-årsåldern, som av polisen anses vara förgrundsfigur i ett kriminellt nätverk från i första hand Gårdsten, för synnerligen grovt vapenbrott.

Påföljd – tre och ett halvt års fängelse.

–Jag är inte nöjd. Jag hade yrkat på fem och ett halvt. Jag kommer sannolikt att överklaga, betonar specialiståklagare Carl-Henrik Andersson.

Han, som arbetat med flera stora utredningar som rört organiserad brottslighet, är uppskakad över utvecklingen:

–Det här har accelererat. Det är inte längre vanliga automatvapen. Idag har vi att göra med offensiva, militära, högexplosiva och extremt slagkraftiga material. Det är skrämmande sett till den kontext i vilken dessa människor lever, poängterar åklagaren och tillägger:

ANNONS

–Pansarskottet kan gå rakt igenom 30 centimeter stål. Tänk vilken enorm skada det skulle göra om det avlossades mot en bil eller en lägenhet.

30-åringen har medgett innehavet av vapenarsenalen, eller åtminstone delar av den.

Inför domstolen hävdade mannen att han, på grund av en akut hotbild, beslutat sig för att fixa en pistol för självförsvar. Enligt egen uppgift blev han då tvungen att köpa ”hela utrusningen”.

Detta är en förklaring som rätten inte riktigt tror på.

Under onsdagen väcks åtal i ett annat ärende som gängledaren från början påstods ha varit inblandadi, men från vilket han sedan friats.

Det handlar om en omfattande skottlossning på Hisingsleden, den 7 oktober i fjol.

Tre andra medlemmar i 30-åringens konstellation (födda 1990, 1992 och 1993) är häktade i målet, misstänkta för mordförsök.

Under senaste året har den undre världen i nordost färgats av en konflikt mellan två falanger i Gårdsten. I denna har ingått ett mord – 4 oktober på Muskotgatan – som dock alltjämt är olöst.

–Vår uppfattning är att det fortfarande råder ett spänt läge, även om flera ledande personer sitter inlåsta, summerar Carl-Henrik Andersson.

Rättegången efter höstens skjutning startar 8 juni.

ANNONS