Dan Windt, chef för lokalpolisområde syd i Göteborg.
Dan Windt, chef för lokalpolisområde syd i Göteborg. Bild: Adam Ihse/TT

Gängkriminella kontrollerar och stoppar okända i Tynnered

Enligt polisen har gängkriminella i Tynnered i Göteborg sedan flera månader stoppat och kontrollerat personer som befinner sig i området. De yngsta bevakarna uppges vara 13 år.
– Det skapar otrygghet och ställer till problem, säger Dan Windt, chef för lokalpolisområde syd i Göteborg till GT.

ANNONS
|

Metoden liknar den som GP tidigare berättat om från Nordost.

Gängen stoppar och kontrollerar personer som de inte känner igen – även personer som inte har någon koppling till de kriminella och rivaliserande gängen stoppas. Inte sällan är det unga personer som rekryteras till uppgiften, rapporterar GT.

Enligt den lokale polischefen Dan Windt kan det handla om barn från 13 år.

Det finns även uppgifter om att bevakarna varit maskerade när de utfört sina kontroller som har till syfte att inte släppa in främmande personer och möjliga fiender i området.

LÄS MER:Gänget terroriserade tonåringar på Frölunda Torg

Frågar vad de gör där

– De yngsta killarna och tjejerna är mer passiva observatörer och de äldre är mer såna som stannar folk och frågar vad de gör där, säger Dan Windt till GT.

ANNONS

Han säger att fenomenet blivit vanligare de senaste månaderna.

LÄS MER:Gängkriminell från Göteborg skjuten i Spanien

Han berättar att polisen försöker få kontakt med personer som kontrollerats och att man försöker få identitet på de som ligger bakom.

Polisen försöker enligt Windt att ha hög närvaro i området och samarbetar med trygghetsvärdar och vaktbolag för att de boende ska känna sig så trygga.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS