Gängforskaren: Göteborg har större drogproblem än USA

Den amerikanske forskaren Beth Huebner är medveten om gängproblematiken i hemlandet. Men hon menar att Göteborg är snäppet värre. – Göteborg verkar ha ett större problem med droger än vad vi har. Men hemma i St. Louis är det också illa. Vi har många mordfall och skottlossningar på öppen gata är tyvärr väldigt vanligt.

ANNONS
|

Sedan sex år tillbaka är hon med i forskarnätverket Eurogang som studerar gängkriminalitet i olika delar av världen.

Till vardags arbetar hon vid University of Missouri-St. Louis. Nu är hon på besök i Göteborg för att delta i en tre dagar lång workshop om kriminella gäng. Hon tror att hårdare lagstiftning skulle hjälpa att begränsa var gängmedlemmarna rör sig.

Men främst anser hon att samhället måste bidra med hjälp. Olika satsningar och insatser från kommun och polis behövs för att nå ut till gängmedlemmarna, och då helst i så ung ålder som möjligt. Trots att Sverige är känd som en välfärdsstat är hon inte förvånad över att de kriminella nätverken existerar och tycks bli fler.

ANNONS

– Även om det finns mycket jobb och möjlighet till sysselsättning så finns det alltid folk som faller mellan stolarna. Vissa hamnar utanför och det är svårt att nå alla, men det är vår ambition.

Torbjörn Forkby är lektor vid Göteborgs universitet och är ansvarig för workshopen. Han beskriver det som ett unikt möte mellan praktik och teori. Under tredagarskonferensen får deltagarna möjlighet att diskutera möjliga lösningar och arbetsmetoder.

Totalt deltar ett 40-tal forskare från olika länder tillsammans med polis och representanter från Göteborgs stad. Forkby ser gängbildningen som ett större samhällsproblem.

– Göteborg är relativt nytt med att ha denna typ av problematik. Där kan vi lära oss mycket från andra länder som exempelvis USA som har arbetat längre med denna typ av frågor.

Han säger att de kriminella nätverken förändrats över tid i staden. Tidigare var det mest större motorcykelgäng som härskade. Så är det inte längre. I dag finns även mindre löst sammansatta grupperingar inom flera olika stadsdelar.

– Det handlar om kamratgrupper som tycker det är viktigt med en lokal tillhörighet. Gäng attraherar ofta unga personer som inte ser en framtid. Det växer fram ur utanförskapet. Det är personer som vill bli någon och som vill bli sedda, säger Forkby.

ANNONS

Workshop i gängkriminalitet

  1. Mellan den 20 och 22 juni pågår workshopen "Att möta och förstå kriminella gäng i ett föränderligt samhälle" i Göteborg.
  2. Totalt deltar ett 40-tal forskare från hela världen för att diskutera och utbyta erfarenheter. Polis, representanter från Göteborgs stad och forskare från Göteborgs universitet medverkar också.
  3. Konferensen är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Göteborgs stad, FoU Väst och polisen.
ANNONS