Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gänganknytning bakom bomb

Polisen utgår från att sprängningen i Torpa var riktad mot en före detta medlem i Original Gangsters. Mannen befann sig på annan plats vid tidpunkten för attentatet. Det gjorde dock inte hans fru och två små barn.
Den var vid 22-tiden i onsdag som en fastighet på Helleforsgatan skakades av en våldsam explosion. Någon hade tagit sig in i trappuppgången, upp på den översta våningen och hängt en plastpåse - innehållande en livsfarlig spikbomb - på handtaget.

Säkerhetsdörren till den aktuella lägenheten tog ordentligt med stryk.

- Det blev helt perforerad, berättar ett vittne.

Även ett antal fönster trycktes ut och huset, som ägs av kommunala Bostadsbolaget, rökfylldes. Ingen av hyresgästerna kom emellertid till fysisk skada.

- Eftersom det fanns folk i byggnaden väljer vi att att rubricera detta som ett mordförsök. Dessutom handlar det om allmänfarlig ödeläggelse, konstaterar Sven Alhbin, operativ chef på länskrim.

Den 33-åring som var måltavlan för attacken tillhörde i många år fängelseorganisationen OG, en konstellation som under de senaste månaderna fört en relativt undanskymd tillvaro.

Mannen greps i augusti 2006 för grovt vapenbrott, tillsammans med ledaren Denho Acar, vid en razzia mot flera bilar på Heden.

I mars i år förekom - och friades - han i en utredning som gällde rån och människorov, i en stad i Mellansverige. Också vid detta tillfälle hade 33-åringen sällskap av en frontfigur inom Original Gangsters.

- Det här är en individ som vi haft i våra omgivningar. Ömsom är han emot oss och ömsom, som i detta fall, ett brottsoffer, säger kommissarie P-O Johansson på spaningsroteln.

Det är oklart huruvida mannen är mer än folkbokförd i den bostad som angripits.

- Det förefaller tveksamt. Däremot var hans anhöriga hemma, betonar Sven Alhbin.

Polisen har hittills inte fått någon hjälp av 33-åringen med indikationer om vem den skyldige skulle kunna vara.

- Men vi är ganska övertygade om att det inte har med höstens tidigare gängkonflikter och skottlossningar att göra. Vi tror mer att det rör sig om en personlig uppgörelse, förklarar Alhbin.Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.