Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Fyra barn till sjukhus - båtkollision i skärgården

En gummibåt med fyra barn i och en plastbåt krockade vid lunchtid utanför Donsö hamn i Göteborgs skärgård. – Ett av barnen har avförts i ambulanshelikopter till sjukhus, säger Jack Söderberg på SOS Alarm. Barnet som flögs till sjukhus är en flicka i 10-årsåldern som enligt polisen skadade sig av en propeller på en av båtarna.

Olyckan inträffade enligt Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC) vid 12.30-tiden på tisdagen. 

– En gummibåt med fyra personer i har krockat med en båt omkring 50 meter utanför Donsöhamn. Vi söker inte efter någon person utan alla ska vara uppe ur vattnet, i övrigt är skadeläget oklart, säger Johan Beischer, assisterande räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen. 

Personerna som  färdades i gummibåten är enligt Sjö- och flygräddningscentralen barn. Det är oklart hur många personer som färdades i den andra båten. Strax innan klockan 13.00 på tisdagen meddelade Johan Beischer att en person hade förts i helikopter från platsen. 

– En person, eventuellt ett barn har avförts i ambulanshelikopter, i övrigt vet jag inget mer om skadeläget, uppgav Johan Beischer. 

Barn skadat av propeller 

Han berättar att både kustbevakningen, sjöräddningscentralen samt ambulanshelikopter larmades ut till Donsö i Göteborgs södra skärgård. Även en lotsbåt ska ha deltagit i räddningsinsatsen tillsammans med polisen som nu utreder olyckan. Vid 15-tiden inledde polisen en förundersökning gällande vårdslöshet i sjötrafik och man uppger att samtliga inblandade personer kommer att förhöras när det är möjligt. 

Jack Söderberg är regional produktionsledare på  SOS Alarm. Han uppger att samtliga de fyra barnen som åkte i gummibåten har transporterats till sjukhus.

– Ett barn har avförts i ambulanshelikopter. De andra kommer att transporteras i båt till kah där ambulans tar över. Jag vet inte något om skadeläget, men lastas en person i ambulans borde det vara relativt allvarligt, uppgav Jack Söderberg cirka en halvtimmen efter det första larmet. 

Enligt polisens presstalesman Christer Fuxborg ska personen som flögs med ambulanshelikopter till sjukhus på något sätt ha skadats av en av båtarnas propellrar efter att personen trillat i vattnet.  

Flicka i 10-årsåldern skadad

En person som befann sig i hamnen kort efter olyckan vittnar om ett enormt räddningspådrag. 

– Det är båtar, helikopter, och mycket räddningspersonal här, men jag såg inte olyckan och vet inte mer om vad som har hänt än dig just nu, uppgav personen. 

De inblandade båtarna bogserades efter olyckan in till hamn. Vid 14-tiden meddelade en person ute på skärgårdsön att lugnet återgått till Donsö. 

– Nu är alla båtar och räddningspersonal borta, jag vet inte hur det gått för de inblandade, säger personen. 

Anders Berg vid Sahlgrenska universitetssjukhusets pressjour meddelade vid 16-tiden på tisdagen att barnet som flögs till sjukhuset är en flicka i 10-årsåldern. Hennes skadeläge beskrivs som stabilt av sjukvården. 

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta GP

Via mejl: [email protected] Telefon: 031-17 20 10031-17 20 10 MMS/SMS: 720 10

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.