Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fyra åtalas för pälshandlarhot

Fyra djurrättsaktivister från Göteborg åtalas i dag för hot och trakasserier mot 53 pälshandlare, restaurangägare och anställda vid smittskyddsinstitutet över hela landet.

Härvan där ett stort antal pälshandlare, bland annat Andreassons päls och Fiorucci, förra våren pressades skriva under Djurrättsalliansens "pälsfri policy" där de lovar att sluta sälja päls - samtidigt som deras butiker nattetid utsatts för skadegörelse - kommer att leda till åtal.

I dag lämnar åklagaren Lars Lindman in åtalet mot fyra djurrättsaktivister från Göteborg. En av dem har suttit häktad sedan tidigt i höstas, misstänkt för bland annat en brandbomb mot McDonalds och hot mot en djuruppfödare i Sölvesborg.

Bland de åtalade finns även företrädare för Djurrättsalliansen, som tidigare sagt till GP att man bara arbetar med lagliga metoder.

Parallellt med att aktivister från Djurrättsalliansen pressade pälshandlarna att skriva under "pälsfri policy" utsattes deras butiker för skadegörelse under nattetid. Djurrättsalliansen sade sig inte ha någonting med de nattliga attentaten att göra, men uttalade sitt moraliska stöd för Djurens befrielsefront, organisationen som sades ligga bakom skadegörelsen.

Det är ett stort antal personer som utsatts för djurrättsaktivisternas hot. Totalt 53 personer från Göteborg, Sölvesborg, Uppsala och Jönköping finns med på åklagarens lista över personer som utsatts för brott.

Förutom pälshandlare och restaurangägare har anställda som jobbar på smittskyddsinstitutet och Astra Zeneca hotats, enligt åklagaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.