Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tom Wennberg, arkeolog från Stadsmuseet.

Fyndet under Domkyrkan – 400 år gammal mur

Rester av en nära 400 år gammal kyrkomur har hittats under Domkyrkan. Arkeologer bedömer fyndet som unikt.

- Det handlar om en väldigt bastant mur och är den äldsta som hittills har grävts fram i Göteborg, säger Tom Wennberg, arkeolog vid Göteborgs stadsmuseum.

Han berättar att den 1,25 meter breda och mycket välbevarade muren kan dateras till slutet av 1620-talet, några år efter det att Gustaf II Adolf grundade staden 1621.

- De fynd som gjorts vid andra utgrävningar under centrala Göteborg är betydligt yngre, förklarar Tom Wennberg.

Inne i Biopalatset vid Kungstorget kan man till exempel se rester av stadsmuren från tiden 1680-1700,

Upptäckten i Domkyrkan gjordes i samband med att en större hiss till läktaren ska installeras. Redan på 30 centimeters djup under golvet stötte man på den gamla muren.

Enligt Tom Wennberg tillhör muren den första av Domkyrkans båda föregångare, en kyrka som huvudsakligen var byggd i trä och som natten till den 15 april 1721 brann ner tillsammans med 211 bostadshus.

Denna kyrka hade flera namn: Gustavi kyrka, Gustav II Adolfs kyrka och Svenska kyrkan (till skillnad från då Tyska kyrkan).

- Fyndet ger oss en massa ny kunskap om hur dagens kyrkobyggnad förhåller sig till den ursprungliga, säger Tom Wennberg.

Efter branden uppfördes kyrka nummer två på samma plats. Även denna totalförstördes i en brand. År 1815 stod så den moderna Domkyrkan i gult holländskt tegel klar.

- Nu hoppas vi att allmänheten ska ges möjlighet att få se den gamla muren, åtminstone under en period. Det finns tankar på att sätta upp en plexiglasskiva, säger Tom Wennberg.

Han tror det blir svårt att bevara det nya murfyndet intakt när den nya hissen så småningom ska komma på plats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.