Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Fynd och fika på loppispremiär i Biskopsgården

Under lördagen var det premiär för nya megaloppisen i Biskopsgården – och det finns redan planer på en ny.

Klockan har inte hunnit bli tolv på lördagen ännu, men redan innan loppisen officiellt startat har det redan börjat fyndas i Vårvindens lokaler i Biskopsgården. Totalt har strax över 60 av de 70 försäljningsborden bokats, och de flesta borden står uppställda i gymnastiksalen en våning ner. Bakom ett av borden står Jeanette Aronsen som bor i området. Hon har rensat sin källare och har redan sålt sin dyraste pryl.

– Det var ett silverfärgat halsband som gick för fyrtio kronor. Annars kostar allt på mitt bord fem kronor, säger Jeanette Aronsen.

På hennes bord finns skålar, tallrikar, tavlor, inredningsprylar och det mesta annat som brukar finnas på en loppis. En ny kund kommer fram till bordet och börjar titta på en svart portmonnä. Denna gång blir det inget klipp.

– Det roligaste är att vara här, inte att sälja sakerna. Jag har bott i området i 45 år så det här är helt och hållet en social grej. Det är väldigt roligt att det har dragits igång en loppis här och det är första gången som jag säljer på en loppmarknad, säger Jeanette Aronsen.

"Lyssnat på vad invånarna vill ha"

Idén till en stor loppis i Biskopsgården kom efter inspiration från de andra stora loppmarknaderna i staden. I caféet ovanför den stora gymnastiksalen där loppisen pågår för fullt sitter Michelle Bödtker-Lund som är koordinator för kultur och fritidsarrangemang på stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen. Bredvid henne sitter Carl Blixt, Utvecklingsledare på Bo Bra på samma stadsdelsförvaltning.

– Vi har lyssnat på vad invånarna i området vill ha och vi har arrangerat mindre loppisar tidigare som gått bra. Vi tänkte att om vi går ihop med andra aktörer så blir det ännu bättre. Nu samarbetar vi med Hyresgästföreningen och kan genomföra den här megaloppisen, säger Michelle Bödtker-Lund.
 
Det första mötet för att arrangera loppisen hölls i augusti i år och i redan i september öppnade anmälningarna för de som ville ha ett bord att ställa ut på.
 
– Det kom in flera anmälningar direkt och nu när vi öppnade i dag var det nästan helt fullbokat, säger Michelle Bödtker-Lund.

"Hoppas att det ska växa"

Samtidigt är loppisen en del av att hålla många sociala och positiva arrangemang igång i stadsdelen, berättar Carl Blixt.

– En annan del av det här är att vi vill bjuda in personer från andra stadsdelar och stå för det trevliga och sociala. Det som det hörs mest om Biskopsgården är ju skottlossning och negativa händelser. Men så ser inte verkligheten ut, säger Carl Blixt.
 
Megaloppisen har nyss öppnat men det finns redan planer på en ny loppis.

– Min förhoppning är att det ska kunna växa, att vi arrangerar loppisen tills någon annan vill ta över och arrangera med vårt stöd. Vi vill ha fler mötesplatser för alla. Vi har redan planerat in att ha en stor utomhusloppis till våren, men något datum har vi inte hunnit spika än, säger Michelle Bödtker-Lund.

Fikapaus mellan varven

Inne i gymnastiksalen har det fyllts på med besökare och snart är även borden i kaféet fullsatta en halvtimme efter att loppisen öppnat. Runt ett av borden tar Thomas Thingvall och Sonia Lagnefors en fikapaus med barnbarnen Aline och Florence Bergström. De äter varsitt wienerbröd och har några av dagens inhandlade fynd framför sig på bordet.

– Det roligaste är att det är så billiga och bra grejer, säger Florence Bergström, åtta år.
Hon visar upp örhängen, smink och en necessär som hon köpt.
 
– Vi har varit på massa loppisar, både i staden och på andra ställen. Det är jättekul. Efter fikat ska vi titta på mer grejer igen, säger Aline Bergström, nio år.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.