Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fusket ännu inte återbetalt

Fotbollsklubben Qviding utreds fortfarande för grovt bedrägeri för sitt bidragsfusk och har ännu inte betalat tillbaka en krona till kommunen.

Qvidings anläggning vid Härlanda Park invigdes i augusti 2013. I december ett år senare avslöjade GP att klubben regelbundet registrerat frånvarande ungdomar som närvarande och därmed fått högre aktivitetsbidrag än vad klubben varit berättigad till. 

Qvidings sammanlagda aktivitetsbidrag har mer än halverats sedan GP:s avslöjande, från 1,6 miljoner kronor år 2013 till 669 375 kronor två senare.

Kommunen har krävt tillbaka 100 000 kronor av de 300 000 Qviding hade beviljats i bidrag för aktiviteter under våren 2014. Idrotts- och föreningsnämnden har som policy att nöja sig med att kräva tillbaka mellan 10 och 30 procent då klubbarnas redovisning haltar.
– Att fuska är helt oacceptabelt men för oss är detta en balansgång. Vi vet ju att Qviding har haft verksamhet men inte i vilken omfattning och vi vill inte stjälpa föreningar som jobbar med så många barn och ungdomar, säger Bettan Andersson, (V), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg.
En återbetalningsplan är upprättad där Qviding ska betala tillbaka summan vid två tillfällen.

 

"Fortsätter hålla ett öga på klubben"

Riksidrottsförbundets krav låg först på 900 000 kronor för två terminer hösten 2013 och våren 2014. En summa som sänktes med en tredjedel och som ska betalas av med 122 000 kronor per år under fem år, varav den första avbetalningen har skett. 

– Våra kontroller av Qviding visar att närvarorapporteringen fungerar som den ska. Men vi fortsätter att hålla ett öga på klubben, säger Jörgen Lövström, avdelningschef vid Riksidrottsförbundets enhet för aktivitetsbidrag.

Qviding utreds fortfarande för misstänkt bedrägeri och urkundsförfalskning för sitt bidragsfusk men än så länge finns ingen brottsmisstänkt.

– Vi har hört ett stort antal personer som har haft uppgifter att lämna rörande detta men vi är synnerligen hårt belastade och därför ligger utredningen lite på vänt, säger åklagare Carl Henrik Andersson.

Föreningen har tidigare medgett att man skrivit in felaktiga uppgifter i de närvarokort som ligger till grund för lokalt och statligt aktivitetsstöd, men samtidigt förnekat att det rör sig om fusk.
I de senaste ansökningarna för kommunala aktivitetsbidrag för hösten 2016, som lämnades in i februari i år, ansöker Qviding om ett bidrag på 102 596 kronor. Motsvarande siffra för Torslanda IK är 140 375 och för Hovås Billdal IF 130 375 och Azalea BK 76 391 kronor.

LÄS OCKSÅ: Kaféet som gick i konkurs

LÄS OCKSÅ: Nu granskas Qvidings rekordbidrag

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.