Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fusk med kryddor avslöjat

Ompackning var i full gång: kryddor ur påsar med bäst-före-datum på väg att gå ut hälldes i burkar med ett datum nästan två år framåt. Då kom miljöförvaltningen på inspektion.
- Jag har aldrig stött på ett så uppenbart fusk under mina tio år som livsmedelsinspektör, säger Fredrik Karner som tog ett antal foton och skickade ärendet till åklagaren.

Den oanmälda inspektionen gjordes hos livsmedelsgrossisten FSL Food AB i Partihallarna.
Företaget har genom åren fått anmärkningar vid flera tillfällen. Sedan 2005 är företaget förbjudet att förpacka livsmedel i lokalerna. Då krävde miljönämnden också omedelbar bättring vad gäller märkning av livsmedel och förvaring av kylvaror.

Men vid inspektionen den 1 oktober i år var förpackning av livsmedel ändå i full gång. Påsar med utgångsdatum 5 och 6 oktober i år slängdes och kryddblandningen hälldes över i plastburkar märkta 30 juni 2010. Dessutom hade de nya burkarna en innehållsförteckning som inte överensstämde med den som fanns på de ursprungliga påsarna.

Inga hälsorisker
Fredrik Karner påpekar att innehållsdeklarationer måste vara korrekta, inte minst för allergiker.
- I övrigt är det inga direkta hälsorisker med att förlänga bäst-före-datum på kryddblandning. Det är mest en redlighetsfråga - kunden blir ju lurad.

Miljöförvaltningen utfärdade saluförbud för kryddorna och förbjöd FSL Food att flytta dem från lokalen.

När GP i går besökte företaget fanns inga kryddor kvar i förpackningsrummet.
- Jag har slängt kryddorna, säger Rohi Masharawi, ägare till FSL Food AB.

För vidare frågor om kryddorna hänvisar han till sin anställde Imad Khodr. Enligt denne rörde det sig ursprungligen om ett parti om tio ton kryddblandning, där huvuddelen nått butikerna.

"Påsarna var feltryckta"
När det kom signaler från butikerna om de korta datumen, kontaktades den serbiske leverantören, uppger Khodr.
- Vi fick besked att påsarna var feltryckta, men att det inte var något fel på innehållet. Leverantören sa att vi kunde skicka tillbaka kryddorna.

Men detta skulle bli dyrt, med tanke på avgifterna, ansåg FSL Food, och bestämde att i stället packa om kryddorna i nya burkar.

Enligt Khodr var det cirka tre ton kryddblandning i lokalen vid miljöförvaltningens inspektion.

Förstår inte förbudet
Rohi Masharawi har ingen förståelse för det sedan tre år gällande förbudet att förpacka livsmedel i lokalerna.

- Miljöförvaltningen förstår inte att jag måste packa om för att kunna konkurrera med lågpriskedjorna, säger Masharawi och klappar på en 25-kilossäck med bönor.

- Det är bara torrvaror som vi packar om. Vissa varor som torkade citroner från Iran går bara att köpa in i säckar, hävdar Masharawi.

Miljöförvaltningens anmälan har lottats på en åklagare, men någon förundersökning har ännu inte inletts.

Bara producenten får packa om
Även om det skulle stämma att kryddpåsarna blivit feltryckta är ompackningen olaglig hävdar Fredrik Karner på miljöförvaltningen:
- Producenten får packa om men ingen annan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.