Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Föreningar för funktionshindrade rasar mot finansminister Magdalena Andersson.

Funktionshindrade kritiska till finansministern

Funktionshinderföreningar över hela landet är rasande på finansminister Magdalena Andersson (S) efter flera uttalanden där hon öppnar för att skära ned i assistansvården för att bekosta flyktingmottagandet.

Den främsta kritiken kom i samband med att Migrationsverket presenterade sin flyktingprognos den 22 oktober. I intervjuer med flera medier meddelade då finansminister Magdalena Andersson att de ökade kostnaderna för flyktingmottagandet skulle bekostas genom besparingar inom bland annat sjukförsäkringen och den personliga assistansen.

– Det handlar också om att dämpa kostnadsutvecklingen på andra områden där vi ser att kostnaderna ökar, till exempel sjukskrivningar och assistansersättning. Där fanns åtgärder i budgeten som verkligen behöver gå igenom, sa Magdalena Andersson (S) till Ekot då.

Så sent som på onsdagen lyfte finansministern samma sak i en intervju med tidningen Aftonbladet.

– Det är fruktansvärt oproffsigt och oseriöst. Regeringen ställer två svaga grupper mot varandra. Jag blir så arg så jag inte vet vad, säger Maria Persdotter, ordförande på Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar.

Hon och företrädare för andra föreningar menar att finansministern genom sina uttalanden har skapat en stor oro bland funktionsnedsatta i hela landet.

– Vi märker hur LSS-utredningar blir allt mer integritetskränkande och människor blir av med assistans på löpande band. Samtidigt blir retoriken allt mer aggressiv. Det är väldigt oroande, säger Rasmus Isaksson, ordförande på Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder.

Hård kritik kommer även från föreningen STIL och Riksförbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna, FUB.

– Jag känner inte igen Socialdemokraterna som tidigare stod upp för solidaritet och medmänsklighet. Uttalandena tyder på en otrolig okunskap i de här frågorna, säger Thomas Jansson, ordförande på FUB.

Thomas Jansson menar att assistansvården redan i dag är hårt ansatt. Han säger att det stämmer att kostnaderna för assistansen ökar men att det snarare beror på att funktionsnedsatta i större utsträckning fått den hjälp de har rätt till.

– Man säger hela tiden att det kostar, men vad är alternativet? Vill Magdalena Andersson börjar låsa in folk på institutioner igen? LSS är en rättighetslagstiftning. Den här gruppen har rätt enligt lag till samma liv som alla andra. Det är inget man kan börja skära i bara för att det kommer fler flyktingar, säger Thomas Jansson på FUB.

Läs Magdalena Anderssons svar: "Kostnadsökningen för LSS måste dämpas"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.