Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Fullt ös på skivmässa

Under söndagen intogs Göteborg av musikentusiaster när Skivmässan lockade rekordpublik. Och den svenska vinylmarknaden mår allt bättre.

Kön ringlar sig lång till Klubbhuset sporthallens entré. Inne i hallen är det trångt mellan borden. Ett fyrtiotal försäljare kränger skivor från färgglada backar. Från en portabel, rödlackad vinylspelare spelar Hampus Klang hårdrock. Han har åkt hit från Växjö för att sälja skivor. Men hur affärerna går är inte så viktigt, det är mest bara en bonus.

– Man träffar mycket kompisar, det blir nästan lite turnéliv. Motion får man också av att bära backar. Det är bara fördelar. Eller ja, det är inte så mycket kvinnor här, mest gamla gubbar, konstaterar han.

Till vardags är Hampus Klang hönsuppfödare, folkparksdirektör och motorcykelmekaniker. På fritiden spelar han i hårdrocksband och säljer skivor. Men att åka på skivmässa handlar lika mycket om att köpa som att sälja.

– I dag har jag köpt en skiva jag har letat efter i 15 år. Jag köpte den av danskarna här bredvid oss, säger han.

Fyra olika länder finns representerade bland de 45 säljarna på mässan. Arrangören Johan Alfredsson uppskattar att de tillsammans har med sig drygt 50 000 skivor. Det var Johans pappa som började med skivmässan på 80-talet. Sedan dess har intresset bara växt och särskilt mycket de senaste åren. I år är det första gången mässan körs i Klubbhuset, då man växt ur sina tidigare lokaler på Kåren.

– Det går knappt att beskriva. De senaste fem åren har det gått rätt upp och det håller i sig, säger Johan Alfredsson.

Bland plastbackarna i sporthallen är det högt och lågt bland CD-skivor och vinylplattor. Mest rock och hårdrock, men det går att hitta både jazz, reggae och 70-talshits.

– Det finns allt från jättevanliga skivor till olösbara rariteter. Du kan fynda LP-skivor med Madonna för 20 spänn och Vertigo originalplattor för 15 000, säger Johan Alfredsson.

Att gå på skivmässa verkar för många av besökarna handla om just det: jakten på den där dyrgripen man letat efter i alla år. De gamla arbetskamraterna Torbjörn Skarhed och Peter Birgerstam är ute i samma ärende.

– Det dyker upp en massa plattor som inte finns någon annanstans. Det finns ju vissa plattor man är på jakt efter, säger Torbjörn Skarhed.

I dag har han shoppingkassarna fulla med Neil Young. Peter Birgerstam letar efter svensk progg och David Bowie. Båda herrarna är överens om att det är nåt speciellt med just vinylskivor.

– Man vill gärna hålla i ett konvolut och läsa om låtarna man lyssnar på. Spotify är så trist, säger Torbjörn Skarhed.

Just strömmade musiktjänster är det absolut vanligaste sättet för svenskarna att lyssna på musik. Digitala tjänster står för 85 procent av den svenska marknaden. Men den stora uppslutningen till mässan speglar en allt mer välmående vinylmarknad, som har ökat sin globala försäljning drastiskt de senaste åren. Bara mellan 2015 och 2016 steg de svenska vinylintäkterna med 69 procent, enligt IFPI Sverige.

Lotta Hellner har varit på en del skivmässor, men detta är den största. Samlingen där hemma består av ett fyrahundratal plattor. I dag har hon fyndat Kansas, Kate Bush, Imperiet och så det bästa: en Gordon Lightfoot-vinyl från 1975.

– Jag letar efter skivor som är svåra att hitta på andra ställen. Man kan hitta hur mycket som helst här. Du får lätt fyra plattor i bra skick för en hundring. Men är det nåt som är svårt att hitta är det värt att lägga lite mer, säger hon.

Som kvinna är hon ganska ensam i mässhallen den här dagen.

– Ja, jag konstaterade det med. Jag stod längst fram i kön på väg in och kollade bakåt. Allra, allra längst bak i kön så var det kanske en dam.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.